Kino Guérin - Nábytek, jaký neznáte

Magdaléna Nečasová
28. Duben 2015

Atorem nábytku je kanadský rodák Kino Guérin - umělec, který dodal dřevu nový rozměr. 

Guérinova práce s dřevem prošla dlouhým vývojem. Už to bude pár desítek let, co se rozhodl, že začne pracovat s jednotným kusem dřeva - bez přidělaných nohou, bez jakýchkoliv podpor, umělých článků. Nikdy to ovšem nebyl pouze jeden jediný kus.

Tajemství tvorby tohoto kouzelného nábytku tkví ve velkém množství tenkých dřevěných plátků, které jsou na sebe vzájemně lepeny a ohýbány do požadovaného tvaru. Celkový vzhled musí působit jednotným dojmem, ale je potřeba také zachovat hlavní funkční principy. Deska má ideální povrch, ale důležitějším krokem je ohýbání konců dřeva tak, aby se dotkly země.  To ale stále není vše.
Podstatou Guérinovy práce je vytvořit tvar, který bude působit vzdušně a zárověň bude plný pohybu. Podle Kina Guérina by měl nábytek vždy navodit pocit rovnováhy. Jedná se o dokonalý vztah mezi rovinou a křivkou, mezi nevinností a bujarostí.

Jak sám autor Kino Guérin řekl: "Nejdůležitější pro mě je, aby umělecká hodnota byla pochopena hned na první pohled. Aby nás nechala stát, beze slova. Abychom viděli ohromující a čistou krásu bez dalších zbytečných prvků. Tohle je moje definice dokonalosti."