Barevný rádce: Proč vsadit na rajčatově červenou

Luci Bečková
29. Duben 2015

Až moc výrazná či snad agresivní? Ne pokud víte, jak využít její vášně. Inspirujte se, jak mohou syté červené odstíny hravě oživit interiér, prosvětlit všechny tmavé kouty a dodat jim trochu dramatičnosti.

 

1. Zvýrazňuje architektonické tvary

         Odstín zralých rajčátek s nádechem bobulových plodů může proměnit prudce se svažující strop v poutavý prvek. Spárujte se zářivě bílou a výsledný efekt působí lehce a moderně. Také můžete vyzkoušet rajčatově červenou na jednom menším kousku nábytku – ještě více podtrhne jeho netradičnost.

 

        Vytvoříte tak ústřední místo v neutrálním prostoru.

2. Vnáší život do tmavých a přehlížených prostor

         Probuďte vestavěnou knihovnu nebo čínský kabinet vymalováním zadní stěny sytě červenou. Použitím tohoto teplého tónu můžete také vnést špetku půvabu do dámské koupelny či na toaletu.

3. Ozvláštňuje moderní, avšak studený prostor

         Černá, bílá a přírodní dřevo vytváří dokonalou kombinaci, která však může působit poněkud nudně. Nebojte se trochu odvázat přidáním originálního posezení, jako je například tento čalouný kousek v rajské červené. Nostalgii vyvolávající populární volba 50. let, tento klasický odstín červené, stále snadno zapadá do současného vkusu.

4. Je neocenitelně univerzálním skvostem

         Všimli jste si někdy, jak magicky dokáže tato vášnivá barva působit s klidnou, bledě akvamarínovou? Sytá červeň skvěle hraje do noty vodnímu blues a vytvářejí spolu perfektní letní duet.

         Jakmile se začne projevovat chladnější počasí, je potřeba obohatit potemněle působící paletu. Rajčatově červená ve spojení s podzimní zlatou, barvou švestek a tabáku dokonale energizuje a zútulňuje prostor. Pro méně očekávaný vzhled přidejte prvky v syté tyrkysové modři. Proč právě tento odstín funguje? Je totiž barvou temně modré podzimní oblohy.

 

5. Dokáže rozbít neutralitu kuchyně

        Kvůli odstínům šedé a bílé může Vaše kuchyň působit poněkud nezáživně. Zkuste ji obohatit o pár lesklých barových židlí či zářivé kuchyňské nádobí v odvážných červených tónech. Knoflíky na Vaší troubě se také mohou pyšnit tímto červeným odstínem. Stejně jako pár netradičních světel zavěšených na zdi se stylovou, ale také praktickou, křídovou tapetou.

6. Vytváří silný první dojem

        Udělejte si odvážný vchod s jasně červenými dveřmi – je to svěží, poutavé a skvěle to koresponduje s rozmanitostí barev v domácnosti. Jsou pro Vás rudé dveře příliš rebelské? Zkuste místo toho ozvláštnit Vaši verandu rajčatově červenou lavičkou či židlí.

8. Výrazně červená umělecká díla jsou fascinující

        Pokud si přejete změnit vzhled Vašeho pronájmu, ale nemůže si dovolit výmalbu, porozhlédněte se po velkých odvážných uměleckých dílech v červených odstínech. Vaše galerii připomínající, zářivě bílé zdi v pozadí poté budou vypadat jako záměr.

9. Také s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo

         Červená zrychluje srdeční rytmus, což znamená, že i její malé množství může mít v prostoru velký vliv. Zkuste přidat pár sytě červených svíček, červený závěs nebo rudý polštář a okamžitě ucítíte rychlou změnu.

Já mám jasno. A co Vy? Dáte jí šanci?