Kvalita až na prvním místě

Tomáš Čech
8. Říjen 2018

Pokud chceme být šťastní, je důležité i prostředí kolem nás. Architekti z ateliéru ROK se o to snaží.


Autor: ROK - Rippmann Oesterle Knauss

Realizace: 2013

Místo: Meilen, Švýcarsko


O práci ateliéru ROK jsem již psal, konkrétně o jejich obchodu pro děti. Článek si můžete přečíst zde. Tentokrát měli architekti za úkol popasovat se s jiným zadáním. Město Mailen, které leží poblíž Zurychu chtělo postavit několik nových autobusových zastávek. Architekti splnili základní zadání, tedy vytvořit přístřešek chránící čekající cestující. Jak je ale pro správnou architekturu důležité, přidali něco navíc. Na stěny zastávky aplikovali plechové panely, které perforovali podle vzoru vytvořeného pixelizací fotografie. Vzniká tak semitransparentní povrch, který při pohledu z dálky odhalí svůj předobraz.

„Téma veřejného prostoru se v poslední době i v našem prostředí skloňuje stále častěji. Důležitým bodem pro jeho podporu je kvalita. Kvalita veřejných prostranství, kvalita budov a kvalita městského mobiliáře. Vzpomeňte si na mnohé autobusové zastávky, které nás ve městech obklopují. Někdo bude tuto kategorii zpochybňovat, ale jsou hezké? Líbí se vám? Architekti ROK pěknou zastávku navrhli. Zvýšili kvalitu veřejného prostoru a to by mělo implikovat lepší život. Zamysleme se nad tím!

Druhým zajímavým bodem je vstup umění do veřejného prostoru. Motiv je zobrazen technologickou metodou a převeden na kus kovu. Kdyby panely pomaloval lokální umělec, všem by bylo jasné, že se jedná o umění. Takto je to komplikovanější. Přesto pokládám obě metody za ve skutečnosti rovnocenné. Tah štětcem a úder raznice. Tak jako je obraz složen z tahů, tak je tento obraz složen z děr. Když si vzpomeneme na pointilisty a „nedělní odpoledne“ Gerge Seurata, paralela už je bližší.

Je úžasné, jak jeden malý objekt, jako je autobusová zastávka, dokáže zkombinovat dva pro kvalitu života důležité fenomény. Měli bychom se inspirovat!“

Po celém městě je rozmístěno 5 odlišných zastávek. Tvoří jeden jasně definovaný celek, přesto jsou všechny originální.

Jednoduchá geometrie a barevnost omezuje vizuální smog, který často ovládá naše města, na minimum.

Světelné efekty, které grafika vytváří, dělají z každého čekání na autobus unikátní zážitek.

Zastávka byla umístěna tak, aby co nejméně omezila své okolí.

Detaily jsou velmi kvalitní. Opět skloňujeme stejné slovo. Vandalů se není třeba bát.

Obraz stromu je pixelizací převeden do matrice, podle které je následně prorážen kovový panel.

Grafika je složena z 21 676 děr o třech různých poloměrech.

Celek je velmi jednoduchý. Přístřešek tvaru L, skleněné zástěny a lavice.