Byt v Kazachstánu podněcující lidské smysly

Romana Nováková
9. Říjen 2018

   Studio COORDINATION, založené v Berlíně, dokončilo svůj nový projekt v Almaty v Kazachstánu. Byt se nachází v 30. patře v nejvyšší a nejvýznamnější budově města- Esentai Tower. Objekt má za úkol stimulovat smysly a intelekt. Stejně tak i relaxaci. Úkolem bylo vytvořit prostředí čistě pro volný čas, které je určeno především pro víkendové či krátkodobé výlety. Prostor byl vybaven vším potřebným pro luxusní, více vjemový zážitek. 

   Původní plán byl třípokojový byt, cíl byl ale změněn a nakonec je z něj luxusní byt s jednou ložnicí. Rozsah projektu zahrnoval kompletní územní plánování, přebudování vnitřní architektury. To zahrnuje návrh a výběr všech povrchů, osvětlení, vestavěného nábytku, kuchyňské linky a prvků designu s uměleckými díly. Každý detail byl brán v potaz, a tak vše tvoří dokonale harmonický celek.

 

   Je odtud výhled skoro na celé město a nedaleké hory Tianshan. Použití struktur krajin s přírodními metaforami pomohlo zformovat půdorys, prostorový rytmus a atmosféru jednotlivých oblastí. Pomocí práce se sklem a jeho řasením vznikly neobvyklé objekty, které vyvolávají zajímavé pocity. V bytě najdete opravdu rozmanité tvary a barevné odstíny.