Starý farmářský dům proměněn v inspirující tropickou stavbu

Hedviga Nosáľová
13. Březen 2017

Mladí lidé se bojí velkých přestaveb a starší už na to nemají síly a čas. Novými majiteli této rezidence je zaneprázdněná doktorka a zaneprázdněný podnikatel. Věděli, že na opravy nemají žádný čas ani síly, ale nebáli se. Tato stoletá usedlost je natolik očarovala, že všechny strachy a obavy se vypařily jako obláček dýmu. 


Název: Idea Garden

Místo: Healdsburg, Kalifornie

Studio: Arkin Tilt Archtects

Stavitelství: Earthtone Construction

Jestliže přemýšlíte, proč stavitelé nazvali tuto rezidenci Idea Garden, tak je to proto, že dominantou farmářského domu je bezesporu zahrada. Nynější úspěšní majitelé a klienti rozhodně nehodlají využít obroský pozemek na pěstování a chov, ale na rekreaci. Zahrada se tedy mění z čistě funkčního místa na místo odpočinku a volného času. Klienti si přáli, aby místem pronikal tropický šmrnc a architekti jim tohle přání rádi splňili. Na přední zahrádku před dům zasadili mohutnou palmu, místo nevkusného plotu využili dřevěné nesouměrné desky, vchod ozdobili dřevěným altánkem a místo divokých květin přidali kamení. Architekti říkají tomuto designu zahrady Zen Fabolous 

 

"Naším úkolem bylo, aby dům byl obyvatelný, ale aby s tím nebylo tolik práce a nepořádku. Stavba má velmi hezké aspekty jako jsou vysoké stropy, dvoukřídlá okna a ozdobné lišty, které jsme rádi podtrhli. Bylo ovšem také nezbytné, abychom napravili staré chyby z rekonstrukce, která se dělala před dávnější dobou bývalými majiteli." říká Arkin Tilt, která se svým manželem Davidem Arkinem provozuje Arkin Tilt Architects. 

Fotografie před a po rekonstrukci. Styl byl silně tradiční - viktoriánský. Dům měl pouze funkční povahu - pěstování plodin a chovu dobytka. Přední zahrádka byla zarostlá vysokou trávou, divokých trsů a keřů. Přesto stavba byla silně zachovalá a připravena na velkou změnu.

Stará původní a nezměněná stavba byla pouze nově natřená bílou barvou a na každém okně byly přidány dřevěné markýzy. Nová část natřena nebyla a tím dodává jistý kontrast celé rezidenci. 

Okenní rámy byly obloženy hliníkem, avšak jejich tvar zůstal nezměněn. "Nechtěli jsme zasahovat do detailů tradičního stylu a proto velikost oken, vysoké stropy, lišty, trámy byly ponechány.,, 

V interiéru využili pouze zemité barvy, barvy dřeva a nerez, který ladí k hliníkovým rámům oken. Z jídelny je průchod k nově přistavené verandě. Do druhého patra přidali sálavé vytápění. Dříve tato část nebyla obydlena a proto chybělo topení.