Byt s přidělanou dřevěnou zdí do tvaru písmene L

Romana Nováková
5. Říjen 2018

   S celkovou obytnou plochou 64 metrů čtverečních není tento byt, nacházející se v japonské Jokohamě, zrovna velký, ale je praktický. Rekonstrukci bytu si vzali nastarost architekti společnosti Sinato, která byla už dříve oceněna. Ta už má letité zkušenosti s rekonstrukcemi malých bytů.  

 

   Nejzajímavějším prvkem je dřevěná stěna ve tvaru písmene L. Ta byla přidělána během přestavby. Umožňuje zachování soukromí ke spánku a zároveň nechává zbytek prostoru otevřený. 

Přepážka je vyrobena ze dřeva, horní část je ze skla. Kromě oddělení dvouch hlavních zón, slouží také jako kus nábytku, který nabízí ukládací prostor pro umělecká díla, knihy a další drobnosti. 

Velká okna propouštící velké množství světla zajišťují jasnou atmosféru po celém komplexu, včetně obývacího pokoje a ložnice. 

Velká skříň má funkci skladování a je vhodně umístěna v blízkosti spacího prostoru. Je to obrovský kus od podlahy až ke stropu, tvořený přírodním dřevem. 

Otevřený půdorys je rozdělen do dvou křídel. Jedno obsahuje kuchyňský a jídelní prostor, a druhý je tvořen pro studování. Obývací pokoj je jednoduchý a obsahuje pouze základní prvky jako je sedací souprava, stolek a psací stůl. 

Kuchyně a jídelna jsou navrženy horizontálně podél zdi. Jsou moderní, minimalistické. Tvoří je hladké desky a prostorově úsporné spotřebiče a elegantní nábytek.