Jak vyřešit nedostatek prostoru? Vše zakomponujte do jednoho velkého prvku!

Romana Nováková
26. Září 2018

   Existuje mnoho různých způsobů rekonstukce bytu. Někdy stačí pouze pár malých změn pro jinou atmosféru, jindy je potřeba drastický přístup. V případě tohoto podkroví, nacházejícího se v New Yorku, byla rekonstukce kompletní a velmi působivá. Byt o 83 metrech čtverečních byl pozměněn studiem LYNCH/EISINGER/DESIGN. Designéři se domnívají, že hlavním prvkem dobré akchitektury je spojení účinnosti a flexibility. Prvním krokem bylo odstanit všechny příčky. Poté tým zamaskoval všechny funkce nábytku do jednoho komponentu. Tento objekt je mírně zvednutý nad podlahu a těsně dosahuje na strop. Denní světlo tak může bez problému projít dovnitř. 

Dlouhá, bílá, lakovaná skříň definuje charakter bytu. Když jsou dveře zavřené, mohou působit jako projekční plátno. Uvnitř se nachází pracovní prostor s policemi a stolem. Také postel sloužící pro přenocování hostů. 

Kuchyňská část je malá, tvořená cementovou zdí. Linka je bílá a do ní jsou vestavěné spotřebiče. Naproti je obytný prostor, také omezený, ale stále jednoduchý. Je zde dostatek místa pro jídelní stůl.  

Objemová překližka obsahuje hlavní ložnici. Má šedé gumové podlahy a odpovídající skříňky. Jedna z dvířek je jasně oranžová. To vytváří zajímavý rys. 

Dlouhý šedý závěs nabízí soukromí do ložnice, oddělení od zbytku podkroví.

Lehké dřevěné podlahy v celém podkroví spojují všechny různé funkce a umožňují bytu mít soudržný a plynulý vzhled. Cihlové stěny jsou vymalovány na bílo, což působí ve spojení se šedou barvou opravdu lákavě.