I jídelní stůl dokáže inspirovat

Kristián Baláž
24. Září 2018

Lokalita: Portland, Oregan, USA

Rozloha: 58,42 m2

Projekt: Ben Warchter


 Ben Warchter a jeho tvůrčí tým představují moderní ''skleník'', který usiluje o to, aby mohl nabídnout klidný a harmonický život, ale také špetku soukromí. 

 

Architekti mají ohromné zkušenosti, co se týče moderního designu. Jejich nové dílo nese název Pavilion House. Nachází se v Oregonském Portlandu, USA. Byl vytvořen pro někoho, kdo sní o přirozeném a jasně osvětleném domě, ale také podporuje vývoj vlastního životního stylu.

Architekti si lámali hlavu nad otázkou, ''Jak může skleněný dům nabízet jasné světlo, ale i ochranu osobních údajů a zachovat soukromí?''. Přišli s řešením ve tvaru jídelního stolu. Tato položka bytového nábytku byla inspirací pro vytvoření domácího soukromí s podporou čtyř vysokých nohou.

Tyto čtyři obdélková mola ukrývají schody, kuchyni, koupelnu a skladovací místnosti. Horní hranice na těchto pozicích, naprosto umožňuje přirozenému světlu proniknout dovnitř. Posuvné skleněné dveře, které se táhnou od podlahy až ke stropu, napomáhají bezproblémovému připojení k přírodě.

Poněkud neprůhledná vyšší úroveň budovy spočívá na vrcholu světlé barvy a otevřeného obývacího prostoru. Naopak nižší patro, v kterém se nachází sociální oblast, je strategicky umístěna, aby poskytovala dostačující soukromí v druhém patře.

Pavilion House zobrazuje leštěné betonové podlahy, které doslova utíkají až ven k zahradě. Tento otevřený půdorys osvobozuje od břemen flexibilní životní styl.