Výsledek moderní a tradiční kombinace

Kristián Baláž
19. Září 2018

MCK Architects prezentují svůj další moderní dům, který je přesvědčen o své kráse, díky zdejší krajině. Nemovitost se nachází v Australském Sydney, konkrétně v Novém Jižním Walesu. Architekti považují tento projekt za jeden z nejvýznamnějších projektů na kterém pracovali.

Projekt byl nazván Flipped House, a to z doslovného termínu Flipped (otočený). Rezidence má převrácené prvky, které vytváří spojení mezi interiérem a exteriérem.

 

Ve zpětném pohledu se jedná o projekt rekonstrukce původní stavby z roku 1960. Klient se rozhodl předělat budovu do modernější podoby, ale žádal si, aby neustále byli zachovány některé tradiční funkce. 

''Nemůžeme nikoliv popřít fakt, že lokalita a prostor nehrajou hlavní roli v našem seznamu faktorů, kterými se zabýváme při návrhu našeho budoucího domu. Ano, jsme opravdu velmi citliví, pokud se jedná o prostor, nebo lokalitu, kde si můžeme stavět náš vysněný dům. Typ lokality bude také záležet na tom, že budeme vytvářet kombinaci určitých jevů se stylem a pojetím domu.'' - MCK Architects

Podle projektanta, který měl tento dům na starost, bylo základem přizpůsobit originální design s už zmíněnými moderními prvky. Chtěl vytvořit pocit moderní vily ve starém kabátě. K tomu všemu měli pomoci kombinace materiálů, jako je kámen a dřevo.

Kuchyňský ostrůvek vypadá, jako by byl vyřezán z jednoho kusu kamene. Také že je vyroben z betonu za pomocí ocelového hladítka, aby byl jeho povrch dostatečně hladký .

Aby byla kuchyně prosvícena, byly zde zabudovány posuvné skleněné stěny, které umožňují volný přístup slunečním paprskům přímo do kuchyně domu.

Bílé a černé barvy použité v této moderní koupelně, jsou dokonale sladěny s konceptem designu. Materiály zde, jsou čedičové dlaždice a desky.

Je zde také místnost, která sama o sobě působí jako relax a odpočinek. Najdeme v ní kupříkladu zabudovaný kulečníkový stůl, protože i v Sydney občas prší, tak je zapotřebí se při deštivém počasí trocha odreagovat.

Pokoje jsou umístěny ve vyšší úrovni domu, protože jak už jsme zmiňovali, je zde určité propojení mezi interiérem a exteriérem. 

 

Dno bazénu je mozaika břidlice. Zeď lemující vnější okraj, je vyrobena z poměrně pěšího materiálu, který se obvykle používá pro nosné stěny. Rozhodnutí pro použití betonových tvárnic bylo ovlivněno zadní hranicí plotu, také postavené z betonového bloku, i když více použito jako ozdobný styl. Tento betonový blok odkazuje na minulost, a umožňuje soukromí, stejně jako křížové větrání. 

Úžasné tvary, objemy a linie jsou dobře prezentovány na této fasádě.

Podíváte-li se, uvidíte vskutku atraktivně vypadající architekturu domu, která takto působí, za pomoci hladkých linií a dřevěných prvků.
K tomu všemu, jsou zde uspořádaně vysazeny banánovníky, které jsou velmi užitečné pro zachování přírodní krásy exteriéru.