Moderní rekonstrukce bytu zachovávající původní prvky z 19. století

Romana Nováková
23. Únor 2017

   Byt z 19. století nacházející se v Barceloně byl kompletně přepracován a zrekonstruován. Projektantem je Sergi Pons, který v roce 2006 založil vlastní designové studio. V procesu vytváření tohoto nového bytu vystavěl otevřený prostor, který ho nyní definuje. Designér odhalil původní dřevěné trámy a kamenné stěny, které dále využil, a tím dodal prostoru silný charakter. Použil zde materiály jako dřevo, kámen a hydraulickou mozaiku, ta vyvolává dojem koberce. Borovice byla použita na trámy a kameny na stěny.  

Ložnice, i když malá, je otevřená a vzdušná. Otvor ve zdi umožňuje přístup na balkon. Dřevěná podlaha kontrastuje s mozaikovými obklady v koupelně. Velká okna umožňují světlu dostat se dovnitř a osvětlit tak celý prostor. 

Geometricky bílá krychle byla umístěna ve středu bytu. Obsahuje kuchyň a koupelnu. Stěny této struktury nedosahují na strop. (Kočky majitele zde našly své oblíbené místo k sezení). 

 

Tato bílá kostka se zde strategicky umístěna. Tímto způsobem se odděluje soukromí ložnice od zbytku otevřeného prostoru a pomáhá udržovat vizuální kontinuitu v celém bytě. 

Kuchyně a koupelna jsou odděleny zrcadlovým backsplash, který přidává rozměr prostoru a dává vyniknout kamenu ještě více. Kuchyňský ostrůvek funguje jako nárazník mezi kuchyní a obývacím pokojem. 

Pokoj je ve tvaru L, s pohovkami a vestavěnými policemi skrytými z dohledu. Kontrast mezi bílými stěnami a kamennou zdí vytváří velmi teplé a příjemné prostředí. Aby byl design ještě zajímavější, jsou mezi trámy přidány dlaždice.