Restaurace zbudovaná v duchu hudby a přírody

Romana Nováková
26. Březen 2015

   Pokud budete někdy v Bukurešti v Rumunsku, určitě navštivte SHIFT restauraci. Nachází se v srdci města v budově z 19. století. Pod projekt se podepsalo studio Lama Architectur. Společnost byla založena dvěma mladými architekty Calin Radu a Dan Enache. Ti mají vášeň k upřímné architektuře, experimentálnímu designu a pozornosti na detail. Věří, že toto může poskytnout spojení mezi hudbou a architekturou, což dokázali tímto projektem. 

 

 

Lesní roh se stal ústředním bodem v této části restaurace. Spojuje všechna světla zavěšená na šňůrách čímž tvoří tichou melodii po celém prostoru. 

Některé stěny jsou pokryty přírodním mechem. To je způsob, jak doslova přinést přírodu a vytvořit silné spojení se zahradou. 

Restaurace má celkový prostor 165 metrů čtverečních rozdělených do dvou úrovní. Původně budova představova přízemí, první patro a podkroví. 

Zajímavou místností je rohový kout, kde jsou sedadla, stěny a dokonce i strop, pokryty měkkou srstí. To působí útulně a intimně. 

Stěna a podlaha na chodbě je tvořena břidlicí, která tvoří postupný přechod od dlážděného nádvoří do vnitřních prostor.  

Kov byl použit pro základy stolů a židlí stejně jako pro jiné malé konstrukční prvky, ale materiál není charakteristickým rysem pro restauraci a nemá vliv na její konstrukci, což jí umožňuje zůstat přirozenou a uměleckou.

Původní dispozice byla zachována a cihlové stěny byly omítnuty přírodním jílem. Zbytek použitých materiálů byl inspirován přírodou. Dřevo je použito na podlahy, stěny, nábytek. 

Dělící zdi, které oddělují jednotlivé zóny uvnitř fungují jako stojany na víno, které jsou plněny lahvemi.