Dům, který produkuje více energie, než-li spotřebuje

Kristián Baláž
20. Únor 2017

Modulovaní stavební specialisti z ArchiBlox představují svůj prototyp kompakního uhlíkem pozitivního domu, kde najdete ,,zahradní zdi'', sluneční místnost a izolační zatravněnou střechu. Archi + Carbon pozitivní dům je navržen tak, aby mohl vyrábět více energie než je její spotřeba - po celou dobu jeho životnosti. Také se očekává, že nabídne stejné přínosy pro životní prostření.


Archi + Carbon pozitivní dům bude významně přispívat v rámci společnosti, tím, že reaguje na rostoucí úrovně emisí uhlíku a vysokou úroveň vtělené energie, které přicházejí s výstavbou standardního domova.


''Tyto domy budou našim klientům dávat možnost, aby se zbavili moderních denních infuzí v domě, které byly vypracovány prostřednictvím spolupráce designu skrze citlivosti a nových technologií, s podobně smýšlejícími společnostmi,'' řekli architekti.

Jednopatrový prototyp byl nainstalován v městském náměstí Melbourne. Prosklené fasády překlenují šírku budovy, vytvořením nárazníkové zony mezi vnějším a obytným prostrem.

Navržen tak, aby byla vidět tvář severu. Tento pokoj vytváří kapsy teplého vzduchu, které pomůžou k izolaci interiéru během chladných a zimních měsíců, ale také chránit hlavní obytné prostory před nepříznivým slunečním zářením v létě. ArchiBlox ji nazývá ''plíce domu''. V zadní části prostoru je jedna stěna, která je pokryta květináči, které lze použít k pěstování bylinek a zeleniny.

Travnaté rostliny kterými je pokryta střecha budovy, nabízí izolační vrstvu. ArchiBlox také uvádí, že jsou zde pozemní chladící trubky, které jsou určeny k vytváření cross-flow větrání, tahem vzduchu z podlahy na jížní straně domu, a emitující to přes severní stranu oken.

Živé prostory jsou organizovány tak, aby byly co nejkompaktnější. Kombinovaný obývací pokoj, jídelna kuchyně leží na jedné straně, zatímco stěna se skříní odpojuje ložnici s přilehlou koupelnou. ''Chytré použití truhlářských zkušeností a využití plné výšky otvorů, umožňuje volně tekoucí a velkorysý prostor,'' řekl ArchiBlox.