Zelené domky s bioklimatickým designem

Kristián Baláž
18. Únor 2017

Co očekáváte když se řekne luxusní Green Home? Pokud jde o slučování fukncí, univerzálnost, estetiku a akustiku, tak vše zde zmíněné splňuje a má navrch oproti tradičním obytným budovám.


''Pravý luxus je zelená'' - slibuje Amber Gardens


Vzhledem k tomu, že svět má za sebou dlouhou cestu, tak jde o zelenou architekturu, která začíná v Rumunsku pouze rozkvétat. První luxusní rezidenční komunita se nachází v Rumunsku. Amber Gardens, vychází vstříc rostoucí potřebě nejen fyzickému pohodlí, ale také psychologickému. Stepping v jedné z těchto ekologických domů roste v blízkosti hlavního města Rumunska, Bukurešti.

Pozorování daného prostředí a ovlivňování přírodních sil pomohlo k vytvoření bioklimatického designu. Stejně jako používání materiálů, které pomáhají dosáhnout potřebnou tepelnou hmotu byly nástroje, které slouží k vytvoření vstřícné architektonické krajiny. Psychologický komfort doprovázející zelený životní styl se opírá o integrovaný bio-klimatický design.

Amber Gardens home jsou 10-krát energeticky účinnější, 10-krát více učinně odvětrávány a 10-krát více zvukotěšné než prúměrné domácnosti.

Každý z nich je obklopen soukromím chráněné stále zelenými rostlinami, které také pomáhají vytvořit jednotný design sousedství. Byly vysazeny stromy které přizozené pomáhají stínu interiéru v létě a zvyšují mnoství přirozeného světla filtrovaného uvnitř v zimních měsícíh, kdy listí padá na zem. Okolí je navrženo tak, aby přírodní vítr vlál v jejich prospěch, a jemně řídilo vánek po mírně zvlněné ulici.

Tento čím dál mocnější půvab pasivního designu je implementován v bytové domy v naději, že budou uctivě žít s přírodou. Amber Gardens je jako závan čerstvého vzduchu přes přeplněné městské krajiny. Předpokládá se pro ty, kteří chtějí pohodlný životní styl a nebyly extra daleko od ruchu města. V této sbírce 60 pasivních domů v rezidenční oblasti tvůrců Alesonor portfolio se budete cítit jako v nebi. 

Když se jedná o Amber Gardens, dalo by se specifikovat pod pojmy Teplý a vášnivý, který je spojován s experimentální inovací. S potěšením úsměvu kvetoucí na tváři, když nám říká, že jeden z domů byl přizpůsoben s vinným sklepem na žádost vlastníka. To je jak víme, že univerzálnost oplývá kdykoli je to potenciální, návrhy a tvořivost. Vysoká kvalita a úcty hodna vize zelené budoucnosti může být viděna v každé domácnosti. Kompletně dostavená komunita by měla podle odhadů být hotova do roku 2016.

Amber Gardens rezidenční komplex využívá prvky pasivního domovního designu, jako jsou: fotovoltaické a solární panely, stropní sálavé teplo a podlahové vytápění v koupelnách, čerpadla tepla, tepelno zotacující ventilační systém udržující interiér při konstantní teplotě, nemrznoucí instalace systému, aby vjezd do garáží byl bezpečný během zimy, centralizovaný systém vysávání vzduchu a nahrazování jej za čerstvý a zdravý. To vše přispívá k 90% menší spotřebě energie než běžné stavby.