Nevšední design domu v Portugalsku

Kristián Baláž
23. Březen 2015

Chloubou této architektury je její trojúhelníkový pozemek nacházející se ve městě Leiria. Tento dům v Portugalsku definuje štěstí své majitelky. Navržen Contaminar Arquitector jako single-rodinný domek, který stoupá zpoza robustní kamenné zdi.


Tento dům byl nazván VIDIGAL a nachází se v blízkosti dálnice razící si cestu přes rozsáhlé zelené louky, tento futuristicky vyrovnaný objekt dělá famózní pohled. Dva svazky protínající se v uzavřeném úhlu formulující půdorys přizpůsobuje hodně neobvyklé tvary. Šikmé designové linie, které mají zvyšující se objem, napomáhají většímu vstupu světla dovnitř domu. Menší objem bílé se zdá, jakoby plovoucí nad zemí, ale v tom spočívají tmavé podklady.

Dva svazky protínající se v uzavřeném úhlu formulující půdorys přizpůsobuje hodně neobvyklé tvary. Šikmé designové linie, které mají zvyšující se objem, napomáhají většímu vstupu světla dovnitř domu. Menší objem bílé se zdá, jakoby plovoucí nad zemí, ale v tom spočívají tmavé podklady použité v tomto projektu.

Tyto šikmé linie zvedají nejenom splněný sen ze země, ale je zde lehčí hlasitost. Průsečík je přerušovaný díky schodům spojující třípodlažní dům. Suterém, sklad a garáž zabírájí nižší patro, zatímco v ostatních vyšších patrech se nachází soukromé a sociální prostory ponechány panoramatu. Při pohledu přes temná ramení okna, je vidět krásně zelené okolí, dotvářející celkový pocit pohody. Toto stálé vizuální spojení s přírodou proto vzbuduje klid.

Sociální oblasti zabírají většinu místa, včetně mezipatra. Zatímco méně místa přiléhá kuchyni v prvním patře a třem soukromím ložnicicím. Velkoryse velký a krásně provedený moderní dům v Portugalsku posouvá architektonické limity na těžce přispůsobilé. Site-specific se stává propracovaností jakožto lidé uvnitř a venku jsou v neustálém kontaktu, a zatopeni přírozeným světlem.