Malé, jednoduché a podmanivé

Kristián Baláž
22. Březen 2015

Jsem opravdu dojat tímto okouzlujícím malým bytem nacházejícím se v malebném domě v Berlíně. Podle vývojářů projektu, se tento byt nachází v tvůrčí oblasti Neukölln okresu. Dům byl postaven na konci roku 1880 a kompletně modernizován v roce 2010. Během náročného procesu modernizace došlo k mnoha stavebním úpravám. Všechny příčky byly v domě odstraněny a došlo k vybudování nových elektroinstalací a k novým rozvodům vody. Rovněž i koupelna v navštíveném bytě prošla úplnou přeměnou.

Apartmán byl navržen Mela a Venamo interier design agency. Filozofií návrhu bylo vytvořit bílý, abstraktní prostor s minimálním kontrastem v pevném nastavení. Nadčasovost, svěžest a hlavně neuvěřitelná vzdušnost z tohoto interiéru přímo dýchá.

Koupelna je navržena tak, aby si majitelé při odpočinku připadali jako v lázních. Myšlenku luxusní koupelny ve stylu wellnes pomohli převést do praxe vhodně zvolené obklady. Harmonickou atmosféru navozují šedé dlaždice značky Impronta Ceramiche, se stěnou prokládanou Bisazza skleněnou mozaikou. Podlahu z přírodního kamene ve sprchovém koutě výborně doplňuje Raindance sprcha od Hansgrohe. Vodovodní baterie jsou dílem Arne Jacobsena, který jej navrhl pro značku Vola. A na umyvadlovém pultu z javoru je značka známého designera Martti Mela.

Stejný abstrakt bílého vzhledu kuchyně podporuje celkovou bílo-šedou barevnost obývacího pokoje a ložnice. Kuchyňský ostrůvek je nejen velmi praktický pro vaření, ale pomáhá být kuchaři v neustálém kontaktu s ostatními hosty v obývacím pokoji.