Nejradostnější úkol

Tomáš Čech
23. Říjen 2018

Jsou klienti bližší a vzdálenější. Když můžete svůj um věnovat vlastní rodině, je to vždy radostné. Ateliér 111 architekti takto upravil bydlení svým rodičům.


Autor: Atelier 111 architekti

Studie: 2014

Realizace: 2014

Plocha: 90 m2


Dvougenerační rodinný dům byl svou dispozicí poplatný době. Zoufale chybělo propojení se zahradou, na které se v minulosti tolik nehledělo, a místnosti neodpovídaly současným požadavkům. Došlo k radikální změně dispozice. Tři obytné místnosti byly propojeny v jeden kontinuální obytný prostor. Jednotícím prvkem je velká tmavá skříň ukrývající různé úložné prostory. Pokračuje i na druhé straně zdi, takže se stává ústředním bodem celého bytu. Konstrukční systém nedovolil probourat velké otvory a spojit tak celý prostor opticky, bohužel. Díky materiálovému řešení a již zmíněné velké skříni však vše funguje jak má.

„Celek působí vyváženým a klidným dojmem. Skvěle koresponduje s věkem uživatelů. Líbí se mi působivá solidnost materiálů. Ve škole by bezpochyby obdržel jedničku. Snad jen drobné poznámky. Při pohledu na půdorys působí ložnice poměrně malým dojmem, i vzhledem k velkorysosti zbytku dispozice. Zřejmě to tak ale majitelům vyhovuje a raději prostor „investovali“ jinam. Při rekonstrukci je to vždy složité balancování. Zároveň přemýšlím, proč architekti nezaměnili jídelnu s obývacím pokojem. Napadají mě dvě výhody tohoto řešení. Za prvé by vedle ložnice byl klidnější a soukromější prostor jídelny. Nedocházelo by k případnému vyrušování. A za druhé by byl obývací pokoj blíže velké terase, která je jedním z největších bonusů rekonstrukce. Takové propojení by mi přišlo logičtější.“

Jídelní stůl před velkým oknem s výhledem do zahrady. Radost snídat, obědvat i večeřet.

Velká skříň propojující celý prostor skrývá různé funkce. Třeba stůl s šicím strojem.

Materiály jsou voleny střídmě a důstojně. Tmavá kontinuální skříň propojuje obytný prostor, světlé dřevo na nábytku jednotlivých částí s ní příjemně kontrastuje.

Průhledy z jednotlivých částí obytného prostoru jsou příjemné. Podporují vzdušnost a pocit velkorysosti prostoru.

Dvoustranná kuchyň nabízí spoustu pracovní plochy.

Zeď za kuchyňskou linkou je obložená stejným materiálem ze všech stran. Vzniká tak pocit, že v prostoru je pouze vestavěný nábytek. Zeď se ztrácí.

Na půdorysu je jasné k jak radikální změně došlo. Polohy jednotlivých funkcí v bytě byly změněny a logicky pospojovány.