Roztodivné dlaždičky

Tomáš Čech
8. Květen 2015

Vybírali jste si někdy obklady? Nevěděli jste si rady. Ateliér Bureau A by vám ukázal úplně jinou cestu.


Autor: BUREAU A

Místo: Ženeva, Švýcarsko


Architekti z Bureau A proměnili byt v centru Ženevy. Jeho historie sahá až do 15. století a v roce 2014 získal úplně novou vrstvu. Původně trochu tmavý interiér byl prosvětlen interiérovými okny a barevný základ nastaven do šedé a bílé. Výsledek by mohl být trochu fádní a neosobní, pokud by nepřišel ještě další krok. Architekti navrhli speciální podlahu z šedých a barevných dlaždic šestiúhelníkového tvaru. Každý pokoj má speciální barevnost a skladbu. Je jasně cítit, že interiér je jedním celkem, přesto má každý pokoj unikátní nádech.

„Mnoho lidí si stěžuje, že současná architektura je chladná a neosobní. A upřímně řečeno, mají v mnohém pravdu. V záplavě internacionálního stylu je těžké najít realizace, které jsou specifické. Popis služby architekta, tedy vytvoření prostředí na mírů osobnosti, přání a požadavků klienta, si často začíná protiřečit s výsledkem. V případě ženevského bytu se však myslím podařilo vytvořit něco unikátního. A to je, v jistém smyslu, velmi dobře. Navíc jde unikátnost ruku v ruce s kultivovaností. Majitelé i návštěvy se budou cítit jako doma a pocit domova bude možné vnímat plnými doušky.“

Obývací pokoj využívá celou paletu barev. Zajímavým prvkem je vytažení obkladu na zdi do zhruba metrové výšky.

Při navrhování pokládky se zcela správně myslelo na budoucí nábytek. Dlažba s kuchyňskou linkou dohromady přesně fungují.

Každý kousek je unikát. Není zde použit žádný obecný a opakující se vzor.

Malá koupelna se stala příjemným prostorem. Barevnost je volena příhodně k funkci.

Velká interiérová okna bohatě prosvětlují prostory.

Každý prostor je unikátní. Barevnost i skladba dlaždic jsou navrženy na míru jednotlivým prostorům.