Jaký je domov a pracovní den interiérového designéra?

Hedviga Nosáľová
27. Srpen 2018

Pokud vás zajímá, jaký domov a pracovní den mají přední interiérový designéři, tyto otázky vám zodpoví James BlakeleyJames působí již přes 25 let v komunitě interiérového designu v Los Angeles a Santa Barbaře. Jeho citem a stylem nemá rozhodně o klienty nouzi. Vytváří přepychové a honosné interiérové díla. Nyní poodhaluje také svůj domov, který si samozřejmě zařizoval tak, jak ho známe. Řekne nám také, jak si špičkový designér žije, jaké jsou jeho denní rutiny. A možná po přečtení článku také zatoužíte pracovat v této sféře.


 

Pro Jamese den začíná v 9 ráno, kdy posnídá, dá si čaj, přečte si noviny a nezapomene také na meditaci. I když se může zdát, že tato práce je bez stresu, není to tak, a proto James používá meditaci, jakožto nástroj k psychické regeneraci a tím uvítá báječný nový den. 

Po 10 hodině je připraven vítat nové klienty. Dle jeho slov je velmi rád, že i po tolika letech práce má pořád dostatek nápadů a s novým klientem se snaží vždy vymyslet něco jiného. 

" Při prvním setkání s klienty se podíváme na plány domu a na to, jaká jsou jejich přání. Začnu tvořit koncept s hrubou kresbou a obrázky, poté prodiskutujeme s klienty co zlepšit. Všechno se odvíjí od tohohle kroku.,,

Poté přichází čas na oběd. James nikdy nejí sám, protože na to není čas, takže většinou s ním obědvají klienti anebo jeho pracovníci. 

Od jedné do páté hodiny odpolední se James věnuje několika úkolům. "Odpoledne se rozděluje mezi nakupováním materiálu, návštěvy kanceláří mých pracovníků, celkového organizování a telefonování.,, 

Samozřejmě, častokrát se věci nehýbou podle plánu, například dodavatelé nedodali včas materiál, klienti jsou hrubý a nespokojení, nebo se nestíhá deadline. James se s tím vypořádává následovně "Věci někdy nejdou podle plánu, to je část této práce. Někdy probírám s klienty tyto problémy, jindy zase ne, záleží na situaci. Ale jako celkové pravidlo platí, nechat klienty odděleně od mé práce a tím se vyvarují různých překvapení.,,

 

Od 4 do 5 hodiny odpolední si James dává přestávku. Jde se podívat na nějaký film, anebo se na chvíli jednoduše někam vytratí a vrátí se až za hodinu. James je velmi moudrý a používá různé rituály k tomu, aby u něj nedošlo k tzv. syndromu vyhoření. Proto si dává čas na regeneraci, meditaci, reflexi.

"Můj dům je pro mě místem, kam mohu utéct od okolního světa. Proto se snažím i domov mých klientů přizpůsobit k tomuto aspektu - aby měli místo, kam se mohou schovat před světem.,,

Poté, většinou od 6 do 9 hodin James pořád pracuje a chodí na večere s klienty. Vrací se domů až mezi 11-12 hodinou večerní, avšak jeho práce ještě není u konce! Většinou pracuje do rána, tj. do 2-3 hodin, kdy si připravuje poznámky a podklady na nadcházející den. Poté konečně může jít spát.

Jak vidíte, pracovní den interiérového designéra není žádný med. Tito lidé pracují přes 16 hodin denně. Zvládli byste to také?