Obývací pokoj v lese

Tomáš Čech
4. Září 2018

Většina z nás má o obývacím pokoji jasnou představu. Architekt Bernd Riegger ale na specifickém místě navrhl objekt, který si právě označení „obývací pokoj“ rozhodně zaslouží.


Autor: Bernd Riegger Architektur

Realizace: 2011

Místo: Wolfurt, Rakousko


Lesní výukové hřiště pro děti nabízí spoustu podnětů všem smyslům malých dětí. Po vydatné výuce a zábavné hře je ale také třeba si odpočinout. Právě pro tento účel byla v lese postavena útulna podle návrhu rakouského architekta. Jednoduchý objekt archetypální hmoty je rozdělen na dvě části. Vnější „veranda“ je zakryta pouze konstrukcí z vertikál a horizontál ze smrkových 30 mm tlustých prken. V druhé části je konstrukce zevnitř zakryta další vrstvou a vznikl tak interiérový prostor, kde mohou děti se svými učiteli posvačit a odpočinout si.

„Vždy je skvělé, když je zásah do přírody proveden s citlivostí. Znamená to, že architekt dokázal své přirozené ambice zkrotit na správnou mez. Nerezignoval na ně, ale zároveň nic nepřehnal. Jednoduchá hmota se sedlovou střechou nikoho nedráždí. Provedení konstrukce ze dřeva se zdá naprosto logickou volbou. Jemnost fasády a hra s její transparentností a jednotou je příkladná. Vše je korunováno velkým oknem, které zajišťuje, že i během svačiny si děti mohou vychutnávat atmosféru hlubokého lesa. Kdo z nás by se nechtěl vrátit do mladých let a nehrát si tady...“

Objekt do divoké přírody skvěle zapadá a nepůsobí rušivým dojmem.

Jednoduchý objem se sedlovou střechou není architektonickou exhibicí. A je to tak zcela správně.

Venkovní vrstva fasády je tvořena systémem vertikál a horizontál. Je tak velmi transparentní a interiér a exteriér dělí pouze pocitově.

Pouze část útulny má i druhou vrstvu konstrukce, která je zevnitř přidána na transparentní nosnou část. Vzniká tak ryzí interiér pro chladná období.

„Zevnitř“ je takřka ideální výhled.

V interiéru jsou pouze lavice a stoly. Nic víc není potřeba.

Vnitřnímu prostoru dominuje široké okno, které nabízí úchvatný výhled a nenechá děti zapomenout na to, že jsou v přírodě.

Půdorys s rozloženými pohledy ukazuje, o jak lapidární stavbu se jedná.

Objekt je uložen na patkách. Do přírody tak fakticky zasahuje jen minimálně.