Chytrý dům řízený chytrým telefonem

Hedviga Nosáľová
25. Únor 2015

Byl navržen tak, aby byl důkladný, panoramatický a automatický. Fascinující W.I.N.D. dům v Nizozemsku obohacuje vesnické panoráma moderní funkčností a estetiky. Dům má k dispozici velkorysých 582 metrů čtverečních a poskytuje přizpůsobitelný půdorys v neustálém kontaktu s přírodou. 


Studio: UNstudio

Fotografie: Inga Powilleit, Fedde de Weert 


 

Komplexní systém automatizace domácnosti umožňuje integrovanou kontrolu elektrických systémů, včetně solárních panelů a technického zařízení. Kompletní kontrola nad tímto chytrým domem je možné přes centrální dotykovou obrazovku v obývacím pokoji, zatímco decentrální zařízení poskytují specializované kontroly pokojů. Ovládání je možné také dálkově skrze zařízení přes nezávislé LAN připojení.


Integrovaná koncepce udržitelnosti domu zahrnuje centrální vzduch / vodu, tepelné čerpadlo, mechanické větrání s rekuperací odpadního tepla a solární panely. Teplo se snižuje pomocí tónovacích skel na plně prosklené přední a zadní straně domu.

Vyvýšená poloha otevřené obývací části zlepšuje výhled na exteriér. Každý ze čtyř části domu vytváří křídla. Tyto prohlubně jsou vzájemně propojeny prostřednictvím prosklených výhledů do exteriéru a kříží se ve středu budovy. Otevřené schodiště ve středu domu spojuje přední a zadní křídla.