Stůl středem dění

Tomáš Čech
26. Únor 2015

Někdy se vše točí kolem ženy, někdy se vše točí kolem muže. V některých bytech je středem dění televizor, jinde je středem dění krb. Mladý pár si za klíčové místo svého bytu zvolil velký stůl a Vallo Sadovsky architects jim podle toho navrhli celý byt.


Autor: Vallo Sadovsky architects

Studie: 2008

Realizace: 2009

Plocha: 82 m2


Byt na palisádách v Bratislavě měl klasickou panelákovou dispozicí. Mladí lidé se při plnění svého snu o novém bydlení rozhodli nežít podle konvencí. Nechtěli svůj domov podřídit velké sedací soupravě před ještě větší televizí. Naopak si za střed svého života zvolili velký stůl v prostorné kuchyni, u kterého jedí i pracují. Zbytek dispozice se postupně rozvíjí právě kolem stolu. Na jedné straně je velmi jednoduše a elegantně navržená kuchyňská linka, na druhé straně prostorná policová stěna, za kterou je skryta ložnice. Ani na již zmíněnou televizi se nezapomnělo, i když je společně s pohovkou umístěna tak trochu v chodbě. Není zkrátka tak důležitá. Vše doplňuje technické zázemí ekonomicky situované do rohu celé dispozice. Vstup s malou šatnou je oddělen posuvnou stěnou. Malá koupelna skrývá vanu i sprchu.

Samostatnou kapitolou je v případě tohoto bytu barevnost. Všechny stěny jsou bílé. Někde jsou hladké a na některých místech jsou obité na holou cihlu a jednoduše natřené na bílo. Celou dispozicí prochází jednotící dřevěná podlaha. Tolik neutrální základ. Vše ostatní je však sebevědomě barevné. Židle kolem velkého stolu mají každá jinou barvu a design. Na kuchyňkou linku je použit velmi výrazný dřevěný dekor, výrazný barevností i texturou dřeva. Celé kuchyni ale dominuje barevný kohout na zdi. Tak trochu neuvěřitelný kohout. V chodbě, kde je umístěna pohovka zase vládne velkoformátový obraz a černá posuvná stěna. Příjemným detailem v práci s barvou je polep na světlíku vedoucím do koupelny, který připomíná vitráž gotického chrámu.

„Správná míra odvahy, je předpokladem pro kvalitní výsledek. Zde, myslím, nikdo jejím nedostatkem netrpěl. Obyvatelé se rozhodili odklonit od zažitých konvencí a za střed svého života si zvolili velký stůl. Je příjemné, když se lidé potkávají tváří v tvář. Když je dělí deska stolu, je jejich „vzdálenost“ většinou menší, než když sedí vedle sebe před televizorem. I zbytek bytu je odvážný. Kohout nad kuchyňkou linkou je... správně šílený. Má mé velké sympatie. Použití umění v interiéru se dnes vůbec často nevidí. Pokud se přece jen objeví, často tento záměr skončí u obrázků z obchodních řetězců. Řešení detailů jako podseknutí zdí, kuchyňská linka nebo vitráž v koupelně jen dokumentují kvalitu architektů a promyšlenost celého interiéru.“ 

Interiér je bohatě prosvětlen. To je ještě podpořeno bílou výmalbou. Přesto, že prostor sedací soupravy a televize není pro majitele klíčový, má důstojné místo.

Krásný kousek moderního umění koresponduje s posuvnou stěnou oddělující vstup a šatnu od haly.

Kuchyňská linka je svým designem a řešením detailů opravdu exkluzivní. Celému prostoru vládne obrovský kohout.

V celém prostoru je dominantní velký jídelní stůl. Kolem něj je rozestavěn set různorodých židlí. To, že do prostoru vedou dva průchody, je pozůstatek původních dveří do dvou různých pokojů.

Prostorná police skryje vše potřebné. Zároveň odděluje kuchyni s jídelnou od ložnice, která, jako nejintimnější část bytu, je umístěna logicky úplně vzadu.

Koupelna je celá bílá, a tak barevný polep světlíku v místnosti ještě více dominuje. Sympatický efekt.

Při porovnání půdorysu nemusí rekonstrukce působit až tak zásadně. Ve skutečnosti však proměnila celou orientaci fungování bytu.