Co radí zahrádkáři pro letošní rok?

Hedviga Nosáľová
6. Srpen 2018

Ať už je to móda, rychlá auta, nebo zahrada, lidé se rádi zajímají  o poslední trendy. Tyto trendy jsou pro vás hodnotnými inspiracemi. Jaro už je za rohem a vy můžete začít přemýšlet a střádat ideje pro vaší zahrádku. 

Scott Calhoun, zonagardens

"Jako letošní trend mohu vidět agáve a jiné sukulenty, které jsou vysazovány jednotlivě v dekoračních květináčích. V ručně vyráběných květináčích nalezneme Kaktusové kolekce, což již vidím u místních lidí. Taková úprava zdůrazňuje rostliny, které jsou v popředí jako fokální místo a nejsou pouze nějakým elementem v krajině.,,

Stephane Cohen,  theperennialdiva

" Zúčastňuji se pravidelně různých veletrhů a ráda se dívám, co je zrovna žádané anebo vzrušující. Mohu říci, že nyní nastupuje éra takzvané "jedlé zahrádky", která se stává větší a větší části zahrady.

Na jednom semináři jsem viděla zahradní stůl, kde uprostřed byla vyřezaná díra a na její místo bylo zasazeno mnoho bylinek a zeleniny. Můžete si sedět u stolu a mít před sebou čerstvý salát! Naprosto úžasné.

Miniaturní borůvkové a malinové křoví vás naprosto dostanou. Budete se cítit jako v lese. A pro lidi, kteří bydlí ve městě je to skvělá věc protože mohou do sebe dostat něco opravdu zdravého a čerstvého!

Barvy budou letos více tlumené a sofistikované. Viděla jsem mnoho zemitých tónů jako jsou tmavošedé a šedé. Lesní zelená se bude užívat v látkách a tkaninách, v nábytku a květináčích. ,,

Troy Marden, troybmarden

" Foodscaping (* pěstování jedlých rostlin na místech, kde bychom mohli jinak dát trávu, květiny či keře)  se stává čím dál tím více populární. Jedlé odrůdy jsou zahrnuty do tradiční krajiny a ne do květináčů ve vaší kuchyňi. Viděl jsem růst Nandina bambus (* nebeský bambus) substituovaný s malým borůvkovým keřem. 

Mladší generace se snaží pobízet zanícených zahrádkářů přesně k tomuto kroku - vynasnažit se o foodscaping. Dnešní doba průmyslových farmářů k tomu přímo podbízí a tito mladí lidé jsou naprosto uvědomělí a vědí odkud jejich jídlo přichází. Pěstovat si vlastní jídlo by mělo být součástí životního stylu. ,, 

 

Lucy Hardiman, lucyflora

" Vzhledem k tomu, že velikost zahrady se čím dál tím víc smršťují, je třeba najít řešení jak je nejlépe využít.. Majitelé mají vysoké nároky: chtějí, aby jejich zahrady měly multifunčkní  využití, kde se mohou bavit, odpočívat, jíst a ubytovat své domácí mazlíčky. Zařízení malého prostoru je vždy náročné, ale také více hodnotné.

Vidím, že pergoly jsou více a více v kurzu. Také různé altánky a přístřešky. Majitelé chtějí využít svůj dvůr a zahradu na plno v každém počasí. ,,

Billy Goodnick, billygoodnick

" Nyní se spotřebitelé cítí lépe, co se týče ekonomiky, a tak jsou více ochotní se vložit do zdokonalovacích projektů. Také jsou ale více zaneprázdnění a jsou vděční za to, že mohou odpočívat. Chtějí svůj "kousek nebe", dát si nohy nahoru a číst dobrou knihu. 


Myslím si, že je trendy  méně kropit svůj trávník vodou. Voda je drahá a proto se čím dál více majitelů uchyluje k rostlinám, které nepotřebují tolik vláhy. Aby byl trávník pořád krásný, je potřeba hodně vody, proto více doporučuji si zahradu vyzdobit rostlinami, které dokáží vyrůst a "být" v jakémkoliv prostředí. ,,