Brazilský domov

Tomáš Čech
17. Říjen 2018

Brazílie je známa svým životním stylem, plážemi, fotbalem a karnevalem. Nabízí však i kvalitní architekturu, například byt od architektonické kanceláře JPG.ARQ.


Autor: JPG.ARQ + Giovanni Meirelles

Studie: 2012/2013

Plocha: 90 m2

Místo: Paulista Avenue, Sao Paulo, Brazílie


Samotný byt se nachází v budově z 50. let navržené architekty Jacquem Pilonem a Gian Carlo Gasperinim. Autoři pojali rekonstrukci radikálně. Původní dispozice obsahovala dvě ložnice, obývací pokoj, koupelnu, kuchyň, prostor pro praní a pokojík služky. Veškeré vnitřní zdi byly vybourány a jeden z pokojů vzal ve finále za své, takže se zvětšila plocha obytné místnosti. Obvodové zdi jsou natřeny bílou barvou a povrch podlahy je tvořen cementovým potěrem. Do nově vzniklého prostoru byl vložen pouze jeden prvek – velká „skříň“, která organizuje celý prostor. Funguje na všechny strany a tak je v jedné částí bytu šatní skříní, v druhé policí na knihy a jinde výstavním prostorem pro památky z cest. Žádná místnost není úplně oddělena, prostor je pouze citlivě modelován. Vzniká velká obytná část, zákoutí kuchyně a zákoutí ložnice.

„K rekonstrukci interiéru je třeba přistupovat s jedním základním předpokladem. Není možné navrhovat jednotlivé pokoje, tak jak je tomu v některých pořadech o designu, ale je nutné navrhovat celý vnitřní prostor jako jeden celek. Byt v Sao Paulu jedním celkem bezpochyby je. Po vybourání vnitřních příček a propojení celé dispozice v otevřený prostor, byl doprostřed vložen solitérní prvek. Když přejdete do vedlejší místnosti, nemáte pocit, že jste se ocitli v úplně jiném domově. Díky velkorysé výměře 90 m2 zbyl dostatek místa na vše potřebné a i ostatní kusy nábytku fungují jako solitéry v jednotícím bílo-šedém prostoru.“

Místnosti nejsou odděleny dveřmi, ale je jasně patrné, kde začínají a kde končí.

Původní dispozici v některých místech bytu připomínají překlady a sloupy. Prostor kuchyně je pojat poměrně velkoryse.

Šatní skříň je dostatečně velká a odděluje ložnici od kuchyně.

Velkorysý výhled na rušnou ulici je příjemným bonusem obytného prostoru. Je to taková nikdy se neopakující živě vysílaná televize. Výhled z okna je obecně nesmírně důležitým faktorem, na který se často zapomíná.

Ve středu dispozice je postavena velká skříň, která dělí interiér na jednotlivé prostory.

Vložená skříň v sobě skrývá spoustu potenciálu. V každém místě bytu plní potřebnou funkci – šatní skříň, police na knihy, ...

Model je krasným nástrojem, jak vystihnout podstatu návrhu. Dřevěná kostra vyčištěné dispozice a bílý vložený solitér.