Čerstvé jezení

Tomáš Čech
7. Srpen 2018

Znáte ve svém okolí někoho, komu přiléhá označení „nomen omen“? Možná ano. Ovšem „nomen omen“ může být i bar. Třeba ten z dílny ateliéru Povětroň.


Autor: atelier Povětroň

Studie: 2013

Realizace: 2014

Spolupráce na grafice: AA - Artut Magrot, Alessandra Svátek


Architekti se při navrhování tohoto baru inspirovali fenoménem sítě. Interpretovali ji jako strukturu, která spojuje lidi, a zde nalezli paralelu s gastronomií. Ne nadarmo se přece říká, že láska prochází žaludkem. Celý prostor je rozdělen do tří zón. První je prostor baru, který zároveň obsahuje veškeré zázemí přípravy pokrmů. Naproti němu, u okna, je pult s vysokými židlemi pro rychlou návštěvu podniku. Máte zde krásný výhled do exteriéru. Pokud chcete v baru strávit více času, je zde třetí zóna – pohodlné posezení v rohu. Vše spojuje motiv sítě a agresivní geometrie. Na zdech jsou grafiky od AA, které se prolínají celým interiérem.

„Architektura, aspoň podle mého mínění, by tak nějak nomen omen být měla. Zde se to tvůrcům povedlo. Interiér působí dostatečně fresh – čerstvě, aby korespondoval s názvem Freshbar. Můžeme polemizovat o paralele se sítí a vzniku této myšlenky, ale výsledek působí přesvědčivě. Vše je propojeno grafickými prvky, zde se opravdu vyplatilo přizvat odborníky Artuta Magrota a Alessandra Svátka. Nábytek je dostatečně pohodlný, aby zde návštěvníci měli chuť chvíli zůstat. Já bych to shrnul takto - sám bych sem na něco čerstvého zašel. A vy?“

Prostor není velký, ale vše se sem vešlo. Barový pult s přípravnou, posezení pro rychlé jídlo i pohodlná pohovka.

 

Grafiky na zdech a korporátní barevnost se prolínají celým interiérem.

Vyvýšené sezení předpokládá jen „zhltnutí“ jídla a rychlý odchod. Bonusem je výhled do exteriéru.

Nové vestavěné prvky jsou jasně odděleny od původního neutrálně bílého základu.

Motiv trojúhelníku sítě a agresivní geometrie jsou klíčovými prvky designu.

Prostoru nebylo na rozdávání. Zvláště když velkou část místa zabral bar s přípravnou pokrmů.