Bydlení na dřeň

Tomáš Čech
29. Leden 2017

Ryzí přístup z návrhu ateliéru Mjölk číší, jak vizuálně, tak myšlenkově. Jejich letní byt je přenesenou atmosférou, zobrazenou historií i ztělesněním celistvosti navrhování.


 Autor: Mjölk architekti


Vždy jsou zajímavé realizace, které figurují trochu mimo zavedená a standardní měřítka. Architekti u nich totiž mají více prostoru experimentovat a zkoušet jiná řešení. Zde se jedná o letní byt v pražském Karlíně poblíž Negreliho viaduktu. Využívají ho zahraniční návštěvníci, kteří si užívají atmosféru Prahy. Autoři se nechali inspirovat syrovostí místního okolí a přenesli ji i do interiéru. Odhalili divokou barevnost historických omítek, která vznikala po léta. Stejný postup aplikovali i na podlahy a odhalili původní dlažbu. V očištěném interiéru ještě probourali příčku a propojili dva malé pokojíky v jeden velký obytný prostor. Takzvaně „na dřeň“ šli architekti až do konce. Navrhli veškerý nábytek od kuchyně, přes obytný prostor až po koupelnu.

„Letní bydlení je netypické zadání. Navíc se jedná o prostor, který budou využívat různí klienti po celý rok. Architekt se zdánlivě nemá čeho chytit, chybí konkrétní klient, chybí konkrétní zpětná vazba. Autoři se v tomto případě rozhodli vyjít z kontextu a historie a vzájemně je propojit. Jak sami píší „drásavou“ atmosféru okolí zobrazili odkrytím starých výmaleb, původní dlažby a prken. Fáze rekonstrukce se zde nekonala, pouze se odkrývalo. Do takto vyčištěného prostoru navrhli velmi vkusně řešený nábytek, který ještě dále sjednocuje celý interiér.

Že zde chybí úložné prostory? Že jsou porušeny některé typologické zásady? Komu to vadí? V případě letního bydlení o to přece vůbec nejde. Není to podstatné. Tady vlastně žádné připomínky nemohou obstát. Mnohem důležitější je třeba krásný výhled z okna. A ten tady je.“

 

Malý kulatý stůl u okna s výhledem. Tady se musí snídat výborně. A servíruje se rovnou z kuchyňské linky.

 

 

Omítky prozrazují bohatou historii bytu a zároveň vytvářejí velmi příjemný dekor. Jako by jste měli na stěnách tapety...

 

 

Jednoduché stoličky jsou velmi elegantní. Prostoru, poněkud překvapivě, dominuje velká televize.

 

 

Postel je jako ostatní nábytek navržen na míru. Její velmi netradiční tvar s nebesy si každý návštěvník zapamatuje.

 

 

V celé bytě je toho vlastně minimum. Na druhou stranu je zde ale vše, co návštěvníci Prahy potřebují.

 

 

Koupelna je příjemná, jednoduchá. Krásným detailem jsou zásuvky a vypínače. Mám jen dvě drobné připomínky. V tak malém zrcadle bych se holit nechtěl a ty odpady pod skříňkou taky mohly být vyřešeny elegantněji. To je ale možná jen chyba fotky, v praxi tak viditelné nebudou.

 

 

Precizní detaily, promyšlená barevnost. Vše je tak, jak má.

 

 

Kuchyně v chodbě, dva spojené pokoje. Proměna byla zásadní, ale v žádném případě nezanevřela na historii bytu.