Ráj na skok od domu

Tomáš Čech
27. Leden 2017

Je to jednoduché, své úspory na léto můžete utratit různými způsoby. Třeba za zahradní altán Kijukiju.


Autor: Petr Šindelář, VLLNNA s.r.o.

Realizace: 2014

Plocha: 18 m²

Náklady: 200 000,-


 V původně prázdném rohu zahrady vyrostl nový prostor pro relaxaci, rozjímaní, a trávení volného času. Jednoduchá kubická hmota je konstrukčně tvořena pouze modřínovými prkny o průřezu 24/160 mm. Vše je opláštěno 8 mm tvrzeným sklem. Víc nic. Jedna stěna je celá otvíravá díky skládacím dveřím, kontakt se zahradou je tak zajištěn. Struktura dřevěných prken je navržena tak, aby částečně stínila slunci i pohledům sousedů, zároveň je ale plně transparentní a člověka od exteriéru prakticky neodděluje. Vnitřnímu prostoru dominuje otevřené ohniště, které v zimě přitápí a v létě umožňuje grilovat dobré pochutiny.

"Představte si, že z výplaty, kterou dostáváte za svou poctivou práci si měsíčně uspoříte trochu peněz. Velká většina pak bude na jaře přemýšlet, jak si z jejich pomocí zpříjemnit léto. Nabízí se klasická možnost strávit dovolenou na některém z příjemných ostrovů. Můžete také s celou rodinou navštívit různé evropské metropole. Bližší variantou je pak turistika v krásných českých horách. Ovšem je tady pak ještě úplně odlišná varianta. Můžete vzít své úspory a vytvořit si trvalý prostor pro relaxaci na vaší zahradě. Ne jenom letos, ale každý následující rok si budete moci vychutnávat svou dopolední kávu a večerní grilované maso v příjemné atmosféře ranního svitu nebo západu slunce. Vše bude kultivované, máte si kam odložit sklenici, položit knihu nebo postavit truhlík. A když bude pršet... nevadí. Jste chránění ze všech stran. Jediné, čeho se můžete bát, je trochu velká teplota. Skoro jako ve skleníku. Můžete ale vyvětrat otevřením celé stěny a posuvnými okny po stranách, takže to snad nebude tak hrozné a vašemu pohodlnému trávení prázdninových dnů nebude stát nic v cestě."

 

Původně prázdný kout zahrady se proměnil v místo odpočinku a relaxace.

 

 

Vnitřnímu prostoru dominuje otevřené ohniště. Stůl nabízí pohodlné posezení. Na fotografii je vidět jak slunce prostupuje do interiéru.

 

 

Celý objem je obalen tvrzeným sklem. Ani v chladných měsících tak nic nebrání spokojené relaxaci na zahradě.

 

 

Celá jedna stěna je tvořena skládacími dveřmi. Můžete je složit na stranu a otevřít se tak maximálně do zahrady.

 

 

Ohniště je centrem interiéru, jak v chladných tak v teplých obdobích. Knihy v pozadí naznačují možné využití struktury prken.

 

 

Prkna 24/160 mm, tvrzené sklo o tloušťce 8 mm a zavětrování.