Sever v Praze

Tomáš Čech
20. Leden 2017

Mladí pražští architekti ze studia Vrtiška • Žák přinesli ducha severského designu do mezonetového bytu na Malvazinkách.


Autor: VRTIŠKA • ŽÁK

Realizace: 2014

Plocha: 75 m2


Když se řekne severský interiér, většinou si představíme dřevěnou podlahu, bílé stěny, světlo a barevné akcenty značící život. Identický dojem dokázali architekti vytvořit, když proměnili mezonetový byt v nový prostor plný světla. V prostoru je použito maximum bílé barvy a jiných světlých odstínů. Vše doplňuje dřevěný dekor podlahy. V prostoru jsou pak umístěny jednotlivé prvky nábytku jako solitéry. Klient je oslovil s požadavkem kompletní rekonstrukce a výsledek je opravdu radikální změnou. Architekti zasáhli i do dispozice bytu. Stěnu do chodby a do koupelny nahradili prosklenými příčkami a sousední místnosti se tak navzájem opticky zvětšují. V průhledu nad schodištěm přidali síť a vznikla tak „prolézačka“ pro děti majitelů. Zároveň se tím zintenzivnilo propojení obou pater.

"Každý architektonicky ztvárněný prostor by měl mít svého ducha, své téma, svou atmosféru. Byt na Malvazinkách to splňuje. Atmosféra severského designu z něj sálá na každého návštěvníka. K tomu se přidává netradiční prostorová dispozice mezonetového bytu. Někomu by se nemuselo zdát umístění kuchyně ve spodním patře, majitelům a autorům to ale nejspíš vyhovuje a to je hlavní."

 

Výrazný stůl a prostorná kuchyň. Vše korunuje krásný výhled.

 

 

Skleněná příčka odděluje vstup a jídelnu. Za ní je drobné posezení.

 

 

Stůl je velmi masivní a dominuje prostoru.

 

 

Můžeme vidět průhled do horního podlaží. Propojení obou pater je nesmírně důležité a zvyšuje kvalitu bydlení.

 

 

Děti musí tento prostor milovat.

 

 

Obývací část se zdá poměrně malá. Třeba v porovnání s velkorysým prostorem jídelny a kuchyně o patro níže.

 

 

Je skvělé, že je obytný prostor otevřen do dvou světových stran. To co je za okny, je nedílnou součástí obydlí, a mnohdy se na to zapomíná.

 

 

Střešní okna nad postelí poskytují specifickou atmosféru.

 

 

Na půdorysu je vidět poměrně dobré oddělení denní a noční zóny bytu. Rodiče i děti mají vlastní koupelny, na spodním patře je navíc ještě samostatný záchod.