Pestrobarevné Švédsko

Tomáš Čech
10. Únor 2015

Švédský design bývá obvykle spojován se dřevem, bílou barvou a elegantním umírněným designem. Nebývá tomu tak vždy. Architekti kanceláře Tham & Videgård Arkitekter se s vervou pustili úplně jinou cestou.


Autor: Tham & Videgård Arkitekter

Projekt: 2006

Realizace: 2007 - 2008


Byt se nachází na kraji parku s názvem Humlegården. Ten se stal pro návrh základním inspiračním motivem. Inspirováni barevností, kvalitou ruční výroby a citem pro detail vyvinuli pro byt speciální parkety. Ty pak, dle předem připraveného layoutu, vyskládali na celou plochu bytu. Nebylo by to možná až tak zajímavé, kdyby parkety neměly nesmírně výraznou barevnost i rozměr. Každá část bytu má své vlastní barevné ladění a na rozhraní se odstíny efektně překrývají. Zbytek interiéru, tedy nábytek, je pak kompletně bílý, včetně výrazných designových kousků.

„Je vždy zajímavé, když návrhy vystupují ze zažitých schémat. Mohou být kontroverzní, často mohou „schytat“ silnou kritiku, ale diskuze, která kolem nich vzniká je přínosná pro vývoj. Myslím, že interiér bytu Humlegården je toho zářným příkladem, stejně jako přesně opačný, ale stejně přínosný, Bílý byt Michala Kutálka, o kterém jsem psal před nějakou dobou. Dokázali byste v takovém prostoru žít? Těžká otázka. Je však přínosné o ní přemýšlet a hledat různé odpovědi.

V záplavě rádoby designových interiérů, které můžeme vidět v některých časopisech, je úžasné, jak architekti s designově výraznými kousky pracují. To, že jsou všechny čistě bílé, je posouvá do úplně jiné dimenze a obyvatelé nebo návštěvníci tak mohou ničím nerušeni zkoumat jejich linie.“

 

 

Z „dřevěně“ neutrální haly se barevnost směrem do jednotlivých pokojů proměňuje. Důležité je také množství světla, které do interiéru proniká. Prostředí rozhodně nepůsobí neútulně.

 

 

Interiér vlastně nemá dveře, pouze široké „zárubně“ rámující otvory. I ty jsou výrazně barevné. Vzniká jakýsi pocit brány.

 

 

Stejné orámované je i ostění oken.

 

 

Nábytek je v prostoru umístěn v podobě solitérů. Silný design je sjednocen a umírněn čistě bílým provedením.

 

 

Pohodlná pohovka a klasické židle ateliéru Tham & Videgård Arkitekter. Vše je samozřejmě bílé.

 

 

Některé kousky, třeba bílý kůň, už mohou být za hranou. V takto koncepčním prostředí je to však myslím pochopitelné.

 

 

Vestavěné prvky kopírují barevnost místností. V kuchyni je navíc použit ještě nerez.

 

 

Rozmanitá barevnost, efektní přechody. Na půdorysu je krásně vidět důmyslnost, která za návrhem stojí.