Jedna místnost, tři pokoje

Tomáš Čech
8. Leden 2017

Titulek článku se někomu může zdát jako hloupost. Není to ale pravda. Architektům z ateliéru Edit! se něco takového opravdu podařilo.


Autor: edit! architects

Rok: 2012

Plocha  52 m2


Původní interiér bytu na Letné nabízel dvě klasické místnosti - chodbu a koupelnu. Architekti se pustili do radikální přestavby a oba pokoje propojili v jeden velký. Odtud část titulku „jedna místnost“. Když byl interiér připraven na nové prvky, vstoupili do prostoru s dynamicky pootočenou hmotou kuchyňské linky a knihovny dohromady. Vzniká tak intimnější zákoutí pro spaní a otevřená část kuchyně a jídelny. Následně byl do prostoru zavěšen závěs na kruhové kolejnici, který umožňuje oddělení obývací části. V jedné velké místnosti tedy vznikly menší propojené, ale oddělitelné zóny. Ty nabízejí možnost jisté intimity. Odtud tedy druhá část titulku „tři pokoje“.

 

„Původně obyčejný byt, dnes otevřený prostor s intimními zónami. Tak by se dala tato rekonstrukce shrnout. Architekti, stejně jako v případě svého vlastního ateliéru, který jsme na Homepixu viděli nedávno, prvně čistili a pak přidávali. To je myslím obecně správný postup práce. Vždy však záleží na míře obou postupných aktivit - kolik se odebírá a kolik se přidává. Zde se podařilo přidávat rozumně. Ani moc, ani málo. Hmota kuchyňské linky je správně natočená, aby se prostor lidem po příchodu otevíral a na druhé straně zároveň ukrývala intimnější část spaní. Závěs umožňuje vznik malého prostoru u okna. Několikrát jsem zde kritizoval přílišnou minimalizaci vstupních prostor. Zde je tomu naopak. Rekonstrukce byla k této části bytu štědrá a je to dobře.“

 

Kuchyňská linka nenabízí příliš prostoru. V takto velkém bytě je ale myslím dostačující.

 

 

Vidíme závěs, který umožňuje pracovat s interiérem a dodává obyvatelům svobodu. Knihovna přináleží intimnější části bytu, má to svoji vnitřní logiku.

 

 

Pohodlné místo pro relaxaci u okna s výhledem na cestu musí být nesmírně pohodlné.

 

 

Umyvadlo je vlastně v chodbě. Koupelna tím získala na vzdušnosti a nikomu a ničemu to vlastně nevadí.

 

 

Zrcadlo vedle sprchy nemusí vyhovovat „stydlínům“. Dřevěný obklad pod vanou propojuje interiér. V bytě není jediná kachlička.

 

 

Původní stav toho nenabízel mnoho zajímavého. Všimněte si tmavých chodeb bez oken a malé koupelny.

 

 

V současném stavu sice koupelna není větší, ale není v ní umyvadlo, a tak je to pro uživatele příjemnější. Hezkým detailem je malé okénko do obytné místnosti. Zmizely také všechny dveře. Nově jsou zde pouze dvoje posuvné, které lze ale skrýt do zdi, a celý prostor je pak kompletně otevřený.