Kovářova kobyla tentokrát nechodí bosa

Tomáš Čech
15. Leden 2015

České přísloví hovoří o kovářových kobylách nelichotivě. Jak je tomu v případě vlastního ateliéru architektů z Edit!?


Autor: edit! architects

Rok: 2011

Plocha: 81 m2


Když se ateliér do nového prostoru nastěhoval, byla to kobyla velmi bosá. Nánosy historie předchozích nájemníků šly rychle pryč a nastaly jednoduché kroky. Polyuretanová stěrka na zem, velký stůl doprostřed a chytrá nástěnka na zeď. Proč chytrá? Je z obyčejného polystyrenu za pár korun a slouží především během ateliérových workshopů. Zapomněl jsem ještě na jednoduchou pohovku a obyčejné police.

„Být sám sobě autorem i klientem je osvobozující, ale závazné zároveň. Navíc chybí zpětná vazba, názor klienta, někoho, kdo u projektu nestrávil hodiny, ale vidí ho jenom pár vteřin. Myslím, že v tomto případě to architekti zvládli se ctí. Je zde vše potřebné a náklady firemní rozpočet jistě nezruinovaly. Jedná se přece jenom o prostor v podnájmu a do toho se nikdy nikomu nechce moc investovat. Mohl by to být dobrý příklad pro mnohé obchodníky.

Sami architekti na svém webu píší, že „pracovní prostředí motivuje“ a podle jejich dalších projekt, se zdá, že jejich ateliér motivuje dobře. Daří se jim. Ostatně rekonstrukci bytu na Letné z jejich pera uvidíte již brzy.“

 

 

Židle, stoly, police a spousta práce na nich. Na zadní stěně můžete vidět efektní e efektivní nástěnku.

 

 

Pracovní prostředí jak má být. Architekti pracují v týmu a svůj ateliér si tomu přizpůsobili.

 

 

Interiér je celý bílý, výjimkou je jen sedací nábytek – černá křesla a růžová pohovka.