Přiměřená hvězda

Tomáš Čech
25. Leden 2015

Malých bytových domů se u nás moc nestaví. Ještě méně pak na Slovensku. Jak se s takovým zadáním poprali architekti ze studia Nice Architects?


Autor: Nice Architects

Realizace: 2011 - 2014


 Na parcele poblíž centra Sence, klidného rekreačního města na Slovensku, postavili čtyřpodlažní budovu přibližně trojúhelníkového tvaru. V parteru se nacházejí čtyři obchodní jednotky a vstup. Na každém podlaží pak nejdeme tři dvoupokojové byty o ploše zhruba 50 m2. Parkuje se na malém parkovišti za domem. Na zadní fasádě najdeme pouze tři chaoticky rozložená okna, každé do chodby na jednom patře. To čelní fasáda je úplně rozdílná. Okna od podlahy ke stropu jsou zde v prvním vrstvě jasně pravidelně seřazená. V druhé vrstvě jsou cikcak umístěné dynamicky tvarované balkóny. Toť stručný popis.

„Podle předchozího popisu by se mohlo zdát, že jde o úplně obyčejný dům. A to je vlastně skoro pravda. Je zde jenom špetka koření, celek ale chutná velmi dobře. Obecně lze říci, že město se má skládat ze spousty obyčejných domů a jenom pár jich může být speciálních. Pokud jsou obyčejné domy kvalitní, pak i město má zaděláno na to být kvalitní. A Polárka, se svou špetkou koření, je myslím velmi kvalitním obyčejným domem. Tvoří ulici, tvoří parter. Jsou v ní rozumné byty. Neexhibuje, na nic si nehraje, nemá zbytečné ambice. Tak to má být.

Napadají mne pouze dvě připomínky. Pokud zaparkuju auto za domem, musím ho celý obejít. Proč nemohu vstupovat taky zezadu? Druhá poznámka se týká oken, která jsou nad balkóny. Když se z nich podívám ven, vidím kačírek a mám omezený kontakt s ulicí. Ten je vždycky potřebný pro vzájemnou kontrolu.

To jsou ale pouze malé detaily na jinak výborně přiměřené hvězdě, Polárce. Kéž by v českých a slovenských městech rostlo více takových domů.“

 

Takto by měl vypadat kus obyčejné ulice. Vstupy do domů, vstupy do obchodů, … kolemjdoucí se nenudí.

 

 

Balkóny jsou navrženy speciálně tak, aby poskytovaly soukromí, ale zároveň nebránily stupu světla do interiéru.

 

 

Polárka je součástí obyčejné zástavby, z jaké se skládá každé město.

 

 

V parteru jsou vedle sebe jednoduše vyskládané obchodní jednotky se zázemím. Víc není potřeba.

 

 

Na každém patře jsou tři bytové jednotky zhruba po 50 m2.

 

 

Fasáda je vlastně úplně jednoduchá. Ozvláštňují ji pouze balkóny s dynamickým tvarováním.