10 způsobů jak vytvořit meditační (odpočinkovou) místnost

Hedviga Nosáľová
30. Prosinec 2014

Představujete si mít místnost ve vašem domě, která léčí vaši mysl a ducha? Nebylo by to úžasné mít zvláštní místnost uvnitř (nebo venku) vašeho domu, která evokuje k míru, klidu, pokoji a k emoční rovnováze? Místnost, která vám umožní uniknout před každodenním životním stresem? Meditační místnost vám umožní přesně tohle.


Opravdu každý si může vytvořit místo v jeho domě pro denní meditaci - místo, které zajistí příležitost nabít si baterky jak po psychické tak fyzické stránce, a které vás udrží v rovnováze. 

Výhody meditace jsou pořád zahaleny, ale všechny zjištění, které jsou do této doby známé, ukazují, že meditace uzdravuje a má transformační sílu tak jako nic jiného. Některé studie dokazují, že meditace má sílu měnit způsob, jak náš mozek funguje.

 

Ačkoliv zde nejsou žádné specifické pravidla, které byste museli dodržovat při realizaci vaši meditační místnosti, přináším vám deset způsobů, jak se inspirovat, ale nejvíce důležité je se nechat inspirovat vlastním srdcem, protože takovéto místnosti k tomu přímo vybízejí.

1) Vyberte si místo, kde se cítíte nejlépe

Chcete si zajisté vybrat tu místnost, ve které se cítíte dobře. To znamená místnost, do které když vejdete vás rozzáří. Tichou místnost ve vašem domě a rozhodně takovou, kam proudí nejméně vzruchu zvenčí, chcete totiž místnost, která vám dovolí zklidnit vaše tělo i mysl, bez toho aby jste byli rušeni. Dávejte také pozor na osvětlení místnosti. Protože ta, která má dostatek denního světla vám zlepší náladu, dodá vitamín B12 a plno energie, což umělé osvětlení rozhodně nesvede.
Pokud nemůžete najít takovou místnost, která by zodpovídala výše uvedenému, vyberte si místo venku na zahradě.

2) Čistota a uspořádanost

Není nic víc rozptylujícího jako zaplněný prostor, zejména když se snažíte relaxovat. Proto se snažte o to, aby v místnosti bylo minimum extra věcí, tedy těch, které tam nemusejí být. Zaplněný prostor totiž má za následek, že náš mozek pořád pracuje a zpracovává informace a obrazy a také je to velmi rušivý element, který nás rozrušuje, či si to uvědomujeme nebo ne.
Není vhodné zakomponovat odpočinkové místo například do kanceláře, jelikož v ní máme plno papírů, šablon, stresujících věcí jako jsou účty, nepřečtené e-maily apod. Odpočinkové místo by mělo obsahovat pouze pár nezbytných věcí. Nechtě se inspirovat fotografiemi.

3) Přineste si do místnosti přírodu

Zklidňuje a uzdravuje, takže je logické, že si ji budete chtít přenést také do své meditační místnosti. V skutku, meditace je vlastně o spojení sebe - těla a mysli - s přírodou. Ačkoliv je ideální meditovat, relaxovat a pohybovat se zejména v přírodě, není to vždy možné, zejména pokud bydlíte v uspěchaném městském prostředí. Proto, abyste přinesli kousek přírody do své místnosti, postačí velké pokojové rostliny - palmy, bonsaje anebo menší zen fontána.
Zen fontána je velmi častá v meditačních místnostech, protože zvuk vody má blahodární účinky pro naši relaxaci.

4) Meditační hudba

I když tohle není nezbytným elementem, hudba může být velmi uklidňující. Obzvláště pro ty z vás, kdo žije v rušném městském prostředí. Meditativní hudba, tiše hraná v pozadí, vám může pomoci ke zklidnění přesně tak jako zen fontána. A jaká je nejvhodnější hudba? Rozhodně si vybírejte takovou, kde není zpívaný text, pouze muzika. Potom záleží pouze na vás, jestli dáte přednost klasické hudbě anebo zvukům moře, ptáků, větru.

 

5) Aromaterapie

Dalším elementem k inspiraci je aromaterapie. Použití esenciálních olejů z rostlin, jako je levandule, heřmánek, máta, dokážou zklidnit vašeho ducha, vaši mysl a vaše tělo.
Máte na výběr z různých způsobů, ať jsou to vonné svíčky, vonné oleje, vonné tyčinky, anebo vonné stroječky. Tahle forma terapie stimuluje váš mozek, zmírňuje bolesti svalů a redukuje stres.
Avšak dávejte pozor jakou vůni vybíráte, pokud možno se vyvarujte umělým, chemických esencím, ze kterých bolí hlava a vsaďte na přírodní vůně

6) Přidejte do místnosti něco ze sebe

O tomto bodu dávám vědět pokaždé, když píši o způsobech jak něco udělat, vytvořit apod. a to - dejte vědět, že je to váš domov, vaše místnost, dejte vědět, že tam žijete vy, dejte tam něco ze sebe, něco co vás vystihuje a když vejdete do místnosti, abyste si řekli “tohle jsem já”.
Ale určitě nezapomínejte na bod číslo dva, který říkal - čistota a uspořádanost - nenechte zamořit vaší místnost nezbytnými předměty. To znamená, pokud máte rádi obrazy, nezaplňujte jimi celé zdi, stačí jeden menší obraz a už bude jasné, komu tohle místo patří.

 

7) Svěží vzduch

Velmi důležitým a nezbytným elementen je svěží a čerstvý vzduch, který s sebou přináší mnoho benefitů, jako je posílení vaší mozkové činnosti, zlepšení vašeho celkového zdraví, a pomáhá vám cítít se svěží. Pokud jste v méstnosti, která nemá žádné okna, použijte ventilátory a větráky s tichou technologii, která vás nebude rušit.

8) Správně zvolená paleta barev

Zde záleží na tom, jakou náladu si přejete navodit. Někdo dává přednost pastelovým barvám, někdo zase tmavším. Řiďte se tedy vlastním vkusem. Pokud to vezmu z objektivního hlediska, většinou se na tyto typy místností používají zklidňující a neutrální barvy - bílá, písková, hnědá, světle modrá, světle zelená.

9) Správné osvětlení

Jak bylo dříve zmíněno, nejlepší je si vybrat místnost, která produkuje nejvíce denního světla. Pokud chcete také být v té místnosti i večer, vybírejte osvětlení tlumené. Led světla a světla, které jsou moc zářivé nevnímáme moc pozitivně, dráždí nás a rozhodně nezklidňuje. Pokud jste si vybrali venkovní místo, také dávejte pozor, aby vaše osvětlení nebylo moc zářivé a aby nebyly nasměřovány na vás - kdy vás oslepí.

10) Bez technologii

I když, jak bylo v úvodu zmíněno, meditační místnosti nemají žádné specifické pravidla, jedno by mělo být okamžitě a striktně zavedeno - bez technologii. Technologie nejsou povoleny, myslím, že není třeba rozepisovat proč tomu tak je. Rozptylují nás, rozhodně nás nezklidní a ke všemu vytváří záření, které nejsou našemu zdraví prospěšné