Krása velkorysosti

Tomáš Čech
8. Leden 2015

Vždy je dobré inspirovat se v prostředí, které je tomu našemu alespoň rámcově podobné. Respektive, čím je podobnější, tím může být inspirace zajímavější. Jednou takovou by mohla být rekonstrukce interiéru v centru litevského Vilniusu.


Autor: DO architects

Realizace: 2014

Plocha  75 m2


Spojování a propojování starších bytů je velkým tématem. Je to cesta, jak proměnit dům, který už morálně zastaral, v současné bydlení. Můžeme tak proměnit malé byty v historické zástavbě, ale zajímavá by tato cesta mohla být i pro naše panelová sídliště. Domy by tak získaly novou energii a bezpochyby by to napomohlo rozrůznění sociálního složení obyvatel, které bude v budoucnu potřeba.

 

Architekti z litevského studia DO Architects odstranili zeď mezi dvěma malými byty ve starší zástavbě a získali tak prostorný dvoupokojový byt. Důležité je, že pokoje opravdu nejsou malé, a tak se do obývacího pokoje pohodlně vešla i kuchyňská linka a velký jídelní stůl. Stejná velkorysost je cítit i z ložnice. Pod oknem je elegantně vytvořen pracovní stůl, na druhé straně místnosti je prostorná skříň. Osvětlení prostoru nad ní je milým detailem. Vše završuje prosté materiálové provedení. Původní povrchy, bílá barva, textury látky.

 

„Je-li nějaké téma, které z celého bytu vystupuje, je to právě, již zmíněná, velkorysost. Na všechno je zde o trochu více místa, než by bylo nezbytně potřeba. Koupelna nemá minimální rozměr, v obývacím pokoji se můžete volně nadechnout, v ložnici je vše potřebné a ještě něco trochu navíc. Snad jen vstup je opravdu miniaturní. Přitom nemůžeme říci, že by se někde hýřilo. Všechno je to děláno s rozvahou a rozumem. Na začátku jsem mluvil o inspiraci a její hodnotě. Právě schopnost kultivovaně a velkoryse plýtvat v pozitivním slova smyslu by pro naši kulturu, postiženou minulými dobami, byla přínosná. Mohli bychom se pak volně nadechnout. “

 

 

Kuchyňská linka není příliš prostorná, ale do bytu se dvěma obyvateli je myslím dostatečná. Veškerý nábytek je v bílé barvě, tak aby nechal vyznít syrové materiály stropu a podlahy.

 

 

Pozornost je věnována i osvětlení. Dvě lokální svítidla doplňuje stropní osvětlení vtipně skryté za trámy.

 

 

Pod okny ložnice vznikl vytažením parapetů prostorný pracovní stůl se dvěma místy. Elegantní řešení, jehož bonusem je nádherný výhled z okna při práci.

 

 

Historická komoda koresponduje s dalšími staršími kousky v interiéru.

 

 

Prostorné skříně zabírají celou šířku místnosti. Aby se zabránilo tmavému stínu nad nimi, je toto místo naopak přesvětleno.

 

 

Koupelna nabízí dostatek úložných prostor ve skřínce pod umyvadlem. Povrchy korespondují s původním stropem. Možnost přímého větrání oknem je výborná.

 

 

Na výkresu je vidět, že dispozice rozhodně není pravoúhlá. Právě naopak. Tato „nedokonalost“ jen zpříjemňuje a zlidšťuje celý prostor.