Jeden pokoj, jedna vestavba

Tomáš Čech
17. Prosinec 2014

Jednopokojový byt v panelovém domě obvykle nenabídne příliš mnoho. Nesmí se však k jeho návrhu dostat slovenští architekti ze studia toito architekti.


Autor: toito architekti

Rok: 2011 - 2013

Ocenění: CE-ZA-AR 2013 v kategorii Interiér


Původně ne moc praktická dispozice, se zbytečně velkou chodbou a malou kuchyní, zmizela snadno. Nahradila ji monolitická vestavba z dřevěných hranolů a překližky. V ní je umístěno takřka vše, co malý být potřebuje – šatní skříň, postel, lednice, koupelna, toaleta. Ve zbytku prostoru je dostatek místa pro, nyní již prostornou, kuchyň s velkým jídelním stolem a obývací pokoj. Celý interiér je sjednocen jednotnou podlahou taktéž z lakované překližky a bílou barvou stěn. Vrcholem jsou milé detaily v podobě zdi s popisovatelným nátěrem pro malou dceru nebo stůl a sada polic z původně zbytkového materiálu.


„Z nepříliš atraktivního bytu se stal zajímavý interiér. Možnou výtkou je reálná absence zádveří. Vstupuje se v podstatě přímo do obývacího pokoje. Snad jde však pouze o zvyk. Někomu může vadit blízkost toalety a kuchyňské linky. V tak malém bytě je to ale „přestupek“ myslím odpustitelný. Zbytek je velice příjemný a kompaktní. Prostředí působí „větším“ dojmem a překližka je neobyčejně „teplým“ materiálem. Minimum volně stojícího nábytku přidává na vzdušnosti a jednoduchosti obývání. Prestižní slovenská cena CE-ZA-AR je ve správných rukou.“

Z bytu se radují všechny generace. Mají k tomu dostatek důvodů i prostoru.

Všimněme si, jak efektivně je využit prostor vestavby a kolik místa zbývá ve zbytku interiéru.

Dveře do koupelny i lednice jsou elegantně skryty překližkou, která sjednocuje celou vestavbu.

Blízkost spaní a vstupu může být na první pohled zarážející. Detail v podobě stoličky u dveří ocení nejenom starší generace.

Prostoru pro běhání je dost. I skrýše by se našly.

Model je ideálním komunikačním nástrojem s investorem. Je zajímavé, jak často ho mladí slovenští architekti používají.

Minimálně místa je věnováno obslužným funkcím a maximum pobytovým plochám. Vynikne to zejména na srovnání stavu před a po.