Znovuoživený rodinný loft v Bostonu

Inna J. Serba
3. Duben 2016

Loft byl postaven v roce 1990 a disponuje 3 ložnicemi a 2 koupelnami. Moderní rekonstrukce z rukou studia ZeroEnergy Design přeměnila celý prostor, přinesla mu nový svěží vzhled a výrazně navýšila funkčnost celého bytu pro mladou rodinu v městském prostředí.

Cílem celé rekonstrukce bylo dodat loftu žádanou strukturu funkčnost. Nová kuchyně je z dílny zakázkového truhlářství a kompletně rozšířila své možnosti. Přibyly větší úložné prostory, rozšířily se plochy pro přípravu jídla a staré spotřebiče se vyměnily za energeticky úsporné.

 

Bílé obložení na stěně se spojuje s linkou a vytváří neutrální strukturovaný povrch. Dřevěné obložení v dezénu vlašského ořechu se naopak prolíná se stropem a vytváří v místnosti potřený pocit tepla a útulna. Dekor ořechu najdeme také na části horních skříněk linky anebo na kuchyňském ostrůvku. Celé spodní patro má velmi vysoké stropy, cca 6 metrů na výšku.

V obývací části se rekonstruoval krb. Bylo zapotřebí mu přidat oproti původnímu stavu trochu estetiky a proporcí. Původně otevřené police kolem krbu jsou nahrazeny jednoduchými, funkčními skříňkami.

 

Na zdi je použito kamenné obložení, které celý prostor dostatečně zútulní a přidá mu potřebnou strukturu.

Do patra, kde se nachází hlavní ložnice, vede nové ořechové schodiště. Původní stěna oddělující ložnici od dvakrát vyššího obytného prostoru se nahradila skládacími skleněnými dveřmi po celé délce stěny, které příjemně spojují obě místnosti a zároveň poskytují potřebnou vizuální i akustickou bariéru pro soukromí.

 

Nové pracovní plochy zabudované přímo na zábradlí tvoří originální a plně funkční pracovní prostor s úžasným výhledem na hlavní centrum dění v bytě.

Změna dispozice hlavní koupelny umožnila vzniknout otevřenému prostoru, kam se vešel sprchový kout i volně stojící vana. Otevřený sprchový kout, závěsný toaletní stolek i toaleta daly vyniknout souvislé podlaze a výsledkem je příjemný prostor s uklidňujícím dojmem.

Do bytu se nainstalovala nová traverzová okna, která přináší více denní světla do míst, která byla dříve tmavá – různé vnitřní prostory včetně dětského pokoje, vstupní haly či pokoje pro hosty. Vstupní hala má dostatek malých úložných prostorů a zároveň může sloužit i jako nouzový prostor pro spaní. Tmavé dřevěné podlahy odstraněny a nahrazeny leštěným betonem, odolným povrchem pro snadnou údržbu, který skvěle rozprostírá světlo v prostoru.

 

Celá rekonstrukce vytvořila nádherné estetické a funkční prostředí pro rozrůstající se mladou rodinu.