Změna je život

Tomáš Čech
12. Srpen 2018

Váš nový vysněný byt nemusíte nalézt jen v novostavbě developerského projektu nebo na panelovém sídlišti. Někdy se skrývá na neočekávaném místě. Třeba v prostoru, kde jsou dnes zcela obyčejné kanceláře. A pak potřebujete jenom The Builders!


Autor: The Builders

Studie: 2014

Realizace: 2014

Plocha: 77 m2


Je to taková nesmírně sympatické proměna, která by mohla být výbornou inspirací pro mnohé z nás. Sami architekti o ní pak mluví takto:

 

„Nejdříve byl byt, v 90. letech z něj udělali kanceláře. A teď je to zase byt. Vtipné je, že bylo nutné dodat požární zprávu a další náležitosti, aby to vůbec bylo koludovatelné jako bytový prostor.“

 

Předem je třeba ocenit odvahu a fantazii klienta. Ne každý by se do takovéto proměny, především z hlediska její uvěřitelnosti, pustil. Zdravý úsudek ale zvítězil a investor byt koupil. Jakmile byla tato meta překročena, vše již probíhalo velmi přirozeně. Základní uspořádání v podstatě zůstalo. Místnosti se propojili a vznikl tak volně plynoucí prostor. Najdeme zde mnoho příjemných prvků. Vysoké stropy poskytují dostatečnou vzdušnost. Té také využívají kusy nábytku navržené na celou výšku místností. Koupelna je oddělena kopilitovou stěnou a „skrytými dveřmi“. Je zde tak dostatek světla. Vše se zdá být velmi jasné a přesvědčivé. A ve finále vůbec nezáleží na tom, jaký konkrétní nábytek vyberete, a jak bude drahý či dobře vypadající. Hlavní je, že celek funguje výborně!

 

„Dalo by se předpokládat, že architekti budou fantazií oplývat. Snad to je i pravda. Přesto se domnívám, že existuje oblast, ve které by ji měli více procvičovat. Ve škole často slyší: „Navrhněte toto zde.“ Už méně často se přemýšlí o tom: „Co zde?“

© Foto: Klára Žitňanská

 

Prostorná knihovna přes celou výšku pokoje rámuje průchod do kuchyně. Záměrně píši „průchod“, protože se nejedná o dveře. Ty jsou v bytě, kromě těch vstupních, pouze troje.

 

© Foto: Klára Žitňanská

 

Kuchyně, stejně jako celý byt, je velmi světlá. Nehraje si na designovou čistotu, ale je to takové „co dům dal“. A funguje to výborně. Do masivní pracovní desky z nerezu je přímo navařen dřez.

© Foto: Klára Žitňanská

 

Pro uskladnění drobných předmětu denní potřeby byl navržen policový rastr z překližky. Až při soustředěnějším zkoumání zjistíte, že se vpravo ukrývají dveře do koupelny. V popředí pak vidíme sloup. Původně zde být neměl, nalezen byl až při bourání během stavebních úprav. A už zde zůstal.

© Foto: Klára Žitňanská

 

Přes kopilitovou stěnu proniká do koupelny dostatek světla. Volně stojící vana je vybavena i sprchou.

© Foto: Klára Žitňanská

 

Vanu doplňuje historické umyvadlo. Zrcadlo přes celou stěnu místnost opticky zvětšuje a dodává jí nádech velkorysosti. Kachličky jsou kladeny do vzoru běhounové dlažby. Netradiční nápad!

Tři kanceláře, recepce a malé zázemí - tak vypadal prostor před příchodem architektů. Málokdo by si dokázal představit, jaké bydlení zde může vzniknout. Za tuto odvahu patří investorům a tvůrcům velká pochvala. Několik málo drobných propojení vedlo k překvapivému výsledku.

Byt je vlastně jakýmsi volně plynoucím prostorem, kolem něhož jsou rozmístěny soukromé místnosti. Chodba, kuchyně a obývací pokoj totiž vůbec nejsou odděleny dveřmi. Na jedné stráně bytu je pak ložnice rodičů, na druhé dětský pokoj. Praktické! Koupelna se pak nachází zhruba uprostřed. Chytré a vlastně velmi logické.