Život v korunách stromů, který respektuje přírodní zákonitosti

Tereza Hrdličková
19. Leden 2018

Přáli jste již jako malý domeček mezi větvemi a listím mimo dosah rodičů? Toužíte snad i jako dospělí po neobvyklém bydlení, které Vám přinese nový zážitek, vnímání a nabídne útočiště od všedních dnů? Ano, jste tu správně uprostřed této kopcovité, lesní krajiny v horní části jihovýchodního úbočí kolumbijského údolí Aburrá v centrálních Andách.

 

Tento dům byl vybudován s respektem k okolní přírodě, tak aby nijak neškodil stromům, v jejichž korunách byl postaven. Pohled z výšky nám navíc umožní nahlédnout na okolní prostředí ze zcela jiného úhlu. Vidíme svět z odlišné perspektivy. Navrací nás opět do dětství plného "neuskutečnitelných" snů, které se však před našimi zraky stávají skutečností.


  • Architekt: Catalina Patiño a Viviana Peña CAPA Arquitectura
  • Místo: Envigado, Antioquia, Kolumbie
  • Realizace: 2015
  • Plocha: 120 m2
  • Fotografie: Isaac Ramírez

Ať už nám stavba připomíná ptačí hnízdo, rozhlednu nebo loď spát zde budeme s hlavou skoro v oblacích. Předsazená "krmítka" umocňují celkovou atmosféru idei ptačí budky. Tmavá barva fasády s výrazně matnou, drsnou povrchovou úpravou tu stojí v dokonalém rozporu s hladkými, lesklými plochami skla. 

Dům je umístěn na pozemku s velmi šikmým profilem. Použití velkých betonových pilířů se tedy stalo nepostradatelnou součástí architektonického návrhu. Díky tomu nic ale nenarušuje koloběh přírody. Rostliny svobodně rostou a voda může volně procházet pod domem.

Vítejte v "ptačí budce". Vstup do domu vede přes úzký, dlouhý most, který perfektně propojuje exteriér s interiérem. Jedná se o jediné přístupové místo do domu. Zároveň místo "umělé terasy" přímo za mostem můžeme považovat za samotné rozšíření obytného prostoru. Obyvatelé hnízda ho mohou využívat k nejrůznějším aktivitám od slunění, sportování až po grilovací party pořádané pro známé a přátelé. 

V interiéru byly záměrně zvoleny kontrastní barvy s venkovní obálkou domu. Bílá barva je krásná, účelná, čistá a jednoduchá, navíc celkově prostor odlehčí. Hraje tady roli plátna, na kterém se promítá okolní příroda. 

Představte si kancelář ve stylovém prostředí v korunách stromů. Jak efektivně a uvolněně by se Vám pracovalo, když by jste krajinu viděla pouze skrz listy nejbližších stromů? Díky bílé energie proudí volně prostorem, zatímco dřevo zútulnilo místo a dodalo teplo domova

Jak barevná paleta, tak i prostorové rozvržení domu poskytuje majitelům naprostou svobodu. Otevřená dispozice stavby hovoří sama o sobě.

 

"Roztáhněme křídla, vznesme se do výšky a proleťme se po domě jako ptáci."