Život a letní domek na pláži

Magdaléna Nečasová
31. Srpen 2015

Irving Jack Smith z architektonického studia IS Architects se v současné době zabývá navrhováním jednoduchých forem bydlení, které se velmi podobají letním domkům nebo zahradním přístřeškům.

Set v pobřežním městečku poblíž Gisborne na Novém Zélandu s názvem offSET Shed House je moderní plážový domov, který vzdává hold lidové architektuře stejně jako místo, kde se nachází. Původná stavba - bývalá kůlna je jednoduchá a velmi malá budova pocházející z roku 1940. Přestavěný rodinný domov byl vytvořen s pasivními zásadami návrhu, kdy využívá výborné lokality a orientace ke světovým stranám. Zimní slunce zahřívá celou lokalitu a letní větry ji naopak ochlazují.

Příbytek je oblečený do černé vlnité kovové fasády s pečlivě umístěnými okny s výhledem na jih a sousedící Tichý oceán.

Obydlí bylo navrženo a určeno k celoročnímu pobytu s řadou venkovních teras a verand k budově přilehlých.

V letních měsících jsou velmi výhodná a užitečná roletová zatahovací okna a rozměrné dveře propojující budovu s exteriérem. Sousedící cesty kolem domu definují neformální hranice pozemku.

Po celé zimní období je struktura objektu dokonale hermeticky uzavřená díky vysokým okenním otvorům, které ve správné úrovni zachycují a do budovy přináší drahocené severní sluneční paprsky, tudíž zdroj světla i tepla

Tento pro Nový Zéland typický "přístřešek" následuje architektonickou lidovou mluvu plynoucí z počátků tohoto druhu venkovských a izolovaných staveb.

Ze staveb tohoto typu vyzařuje jednoduchost a podobnost všech obydlí, které jsou dodnes vystavovány v těchto vzdálených provinčních komunitách.

V rámci tohoto nového souboru obydlí jsou dřevěné pergoly a stropy drženy v jednoduchém kovovém a sádrokartonovém obložení, které efektivně deffinuje ofsetové prostory a vítá způsob života pobřežní komunity a surfingu.