Zhmotnění romantiky v lukrativním loftu v Praze

Anna Dlouha
20. Září 2016

Honosných titulů se našemu hlavnímu městu Praze dostává plnými hrstmi – matka měst, zlatá Praha, Praha stověžatá, a našly by se i jiné. Přestože Praha má, z hlediska historického, kulturního i sociálního, co nabídnout, my tyto sféry mineme obloukem a mrkneme pod pokličku pražskému interiérovému designu.

 

Dvoupodlažní byt se nachází v lukrativní části Prahy. Loft nabízí kouzelný výhled na smíchovský vysílač a na jeho okolí. U krásného výhledu však nezůstane. Kouzelný pohled Vám totiž poskytne i samotný bytový interiér, který svou současnou podobu získal díky šikovné paní architektce Evě Bradáčové z architektonického studia ebarch.cz

Prim napříč celým bytem hraje dřevěná dubová podlaha. Dřevo se v interiéru zkombinovalo s odstíny krémové a bílé. Přestože jsou tyto tóny v interiéru dominantní, vnesly se do některých místností i jinak barevné prvky, jež působí jako barevný akcent v daném prostoru. V obývací části se tak stalo díky pohovce v praktické šedé barvě, domácí pracovnu zase barevně ozvláštňuje černá kožená židle.

 

Nábytek jednoduchých tvarů často mísí dřevo s laminem. Zajímavým dřevěným detailem jsou opatřeny zejména kousky nábytku s nožkami – stůl, konferenční stolek, stoličky, židle aj.  Použití dřeva na nábytku rozšiřuje stávající dřevěný koncept.

Chodba plní úlohu rozcestníku. Z jejích útrob je možné vyjít do koupelny, na toaletu, do pracovny a společenské místnosti. Zatímco pracovna byla vybavena skutečně minimalisticky, pouhým stolem a židlí, společenský prostor toho nabízí povícero. Jelikož v sobě obytný prostor spojuje jídelnu, obývací pokoj a kuchyň, bylo nutné k tomu místnost patřičně přizpůsobit a vybavit.

 

Zajímavým kouskem společenského prostoru je bezpochyby schodiště se skleněným zábradlím. Kromě toho, že schodiště plní svou primární úlohu, slouží také jako knihovna. Ani prostor pod schodištěm nepřišel nazmar. Do něho se zakomponovala komora. Ta slouží jednak jako úschovna na úklidové prostředky, jednak jako „domov“ pro pračku a sušičku. 

Druhé patro je již záležitostí čistě soukromou – koupelna s vanou, toaleta, prostorná ložnice. Ložnice opatřená arkýřovými okny, byť v moderním plastovém provedení, nabízí další sérii kouzelných pohledů na Prahu. O úložné prostory se postarala vestavěná skříň.