Zhmotnění dětského snu o komnatě s tajemnými dvířky

Anna Dlouha
12. Prosinec 2016

Malý pokoj pro dvě slečny evokuje v pozorovatelích pocit kouzelného dětského světa. Svět  pro dvě malé princezny začíná úzkou uličkou a končí herním prostorem. Koncept pokoj byl postaven na neutrální bílé. Paní designérka Iva Šmídová (bydlilepe.cz) volila dominanci tohoto odstínu záměrně. Volba sněhobílého tónu totiž zajišťuje nadčasový vzhled místnosti.

 

Ozvláštnění panenského tónu vnáší do pokoje barevné prvky, které jsou zastoupeny především doplňky (povlečení, záclonky, polštářky, čalounění). V případě, že tedy časem přestanou vyhovovat/omrzí není nic jednoduššího než je vyměnit.

Vzhledem k velikosti pokoje byla do místnosti instalována dvoupatrová dětská postel. Ta byla, stejně jako ostatní nábytek, zhotovena na míru ze dřeva. V souladu s bezpečnostními pravidly domácnosti byla horní palanda obehnána kovovým zábradlím. Na bezpečnost se myslelo i u spodní postele, zde se použila síť s většími oky, která svou službu vykoná stejně dobře.

V malém pokojíčku se myslelo i na dostatek úložných prostor. Z toho důvodu se naproti palandě skví velkolepá skříň sahající až téměř ke stropu. Skříň slouží jednak k úschově oděvů, jednak jako domov pro mnoho plyšových zvířátek, kterých mají slečny, vzhledem k věku, opravdu hodně.

Zatímco ve vstupní části zůstala útlá část pro průchod, dále do místnosti se tato cestička rozšiřuje, až nakonec vyústí do dětského koutku. Ten je vybaven křesílky, žebřinou na míru, lavicí pod oknem a policemi s hračkami a knihami.

Protože se pracovní stůl nevešel do pokoje, byl umístěn do vedlejší místnosti. Tradiční chození dveřmi narušila paní designérka zbudováním malých tajných dvířek vedle žebřin. Děvčata tak mohou z místnosti do místnosti doslova prolézat.  

Coby podlahová krytina bylo použito světlé PVC, které je příjemné i bezpečné při hraní her. Navíc se dobře udržuje čisté.