Zemědělská výroba uprostřed města? Proč ne!

Laura Kučerová
15. Květen 2015

     Majitelé Riverpark restaurace si chtěli vytvořit zemědělskou farmu na Manhattanu, aby mohli dodávat své kuchyni čerstvé produkty, které by byly dobře dostupné. Dalším požadavkem bylo, že tato výroba musí být jednoduše přemístitelná, protože kde jinde najdeme volné místo ve městě nežli na střeše. A jejich využití nemusí být stálé. V blízkosti restaurace se totiž nacházelo staveniště, které bylo potenciálním místem pro farmu, ale bylo nutné posečkat do té doby, dokud se stavební práce nepřesunou na jinou lokalitu. A tak nakonec mohl být tento prostor využit.

     Projektanti z ORE Design při vymýšlení projektu vycházeli z ideje přepravek na mléko. Ty jsou totiž lehké, snadno přenosné a stahovatelné. Navíc mají všechny univerzální rozměr, takže si mohli dovolit nebýt vázáni na jednoho výrobce beden. Hustota samotné výsadby je poměrně vysoká a v případě potřeby může být všech 3 000 rostlin přesunuto během jediného dne. Nádoby jsou z vnitřní strany lemovány speciální textilií, která je vyplněna směsí ornice, rašeliny a perlitu, jenž je volně propustný pro vodu a vzduch, a tím brání k vzniku půdní eroze.

     Jasně definovaná a jednoduchá povaha beden od mléka dále umožňuje zemědělcům polohování rostlin za sluncem dle potřeby. Taktéž díky minimálním rozměrům je snadno proveditelná výměna půdy. Mnohé materiály na realizaci projektu se podařilo získat od místních pěstitelů a výrobců.

 

     Nyní mohou hosté restaurace stolovat mezi samotnými užitkovými rostlinami, z nichž jejich jídlo pochází. To vše poskytuje naprostý kulinářský zážitek.

     Myslíte si, že by něco takového mohlo fungovat i v našich velkoměstech? Určitě ale můžeme použít následující návod pro místa s nedostatkem prostoru. Kolik z nás by uvítalo, mít přístup na vrchní plošinu panelového domu a využít tak tuto nefunkční plochu pro své potřeby? Rajčata na balkónech jsou mnohdy zastíněné bytelným betonovým zábradlím, kdežto na otevřeném prostoru střechy bytovky by měly jistě dostatek světla. Otázkou ovšem zůstávají exhalace a povětrnostní podmínky…

Lokalizace: Manhattan, NY

Klient: Tom Colicchio’s Riverpark, Alexandria Center

Účel: Městská zahrada a jídelní kout

Velikost: 1 400 m2

Realizace: 2011

Atelier: ORE Design

Projekční architekt: Thomas Kosbau

Design tým: Sergio Saucedo

Konzultanti: GrowNYC, Sawkill Farm, Wilklow Orchards

 

Zdroj: http://www.ore-design.com/