Zelenkavé bydlení pro manželský pár a želvu

Anna Dlouha
23. Květen 2016

Špatné dispoziční řešení, původní umakartové jádro a elektroinstalace v hliníku byly pro majitele indikátory, že bydlení potřebuje menší rekonstrukci. Pár z pražských Strašenic začal tedy hledat možnosti, jak nejlépe zrekonstruovat starší, přesto pohodlný, byt. Paní architektka Alena Koubová dokázala divy za pomocí třech stavebních úprav.


Protože bytem procházel nosný panel, nabyli majitelé přesvědčení o tom, že změna dispozic není možná. Navrhovali tedy vyzdění koupelnového jádra. Paní Alena však přišla s úplně jiným nápadem, na který poté majitelé kývli. Koupelna se přesunula do prostoru bývalé kuchyně, navíc v rozšířené verzi.

 

Takto upravená místnost získala prostor a, díky původně kuchyňskému oknu, také dostatek denního světla. Nabyté centimetry se využily k umístění pračky a sušičky. Když se v bytě něco zvětšuje, něco se logicky musí zmenšit. V tomto případě se odkrojil kousek obývacího pokoje a kuchyně, které i přes tento zásah zůstaly dostatečně prostornými.

Majitelé si do počínající rekonstrukce prosadili své představy o barvě interiéru – podlaha měla být tmavě hnědá, nábytek sněhobílý a detaily zelené. Protože slovo majitelů je tu nejdůležitější, byl do bytu zvolen tmavě hnědý lepený vinyl. Před vlastním pokládáním krytiny bylo nutné podlahu srovnat, v jednotlivých místnostech se totiž lišilo její výškové posazení.

 

Vstupní chodba díky svému tvaru umožnila umístění klasické vestavěné skříně. Do těsné blízkosti se skříní je umístěný botník s věšáky na bundy. Majitelé si tak mohou pověsit kabát na jednoho z horolezců pomyslně šplhajících vzhůru. Bytové dispozice byly navrženy tak, aby se žádná ze soukromých místností nepotýkala s problémem průchodnosti. 

Prostor nově zbudované koupelny byl obložen velkoformátovým obkladem v bílém lesku. Oživení bílého monolitu do místnosti přináší zelená mozaika. Díky zvětšení se do koupelny, kromě výše zmíněné pračky a sušičky, vešla také prostorná vana se zástěnou a praktické dvojité umyvadlo.  

 

Netradičním vybavením koupelny je terárium pro želvu. Tento zajímavý požadavek se podařilo splnit zabudováním želvího příbytku do oboustranné skříně, jenž odděluje prostor obývacího pokoje a koupelny. Želva tak získala ukázkové bydlení s výhledem na celý byt, majitelé zase lepší přístupnost při krmení a čištění terária.

 

Na přání majitelů se kuchyň přemístila do obývacího pokoje. Spojením těchto dvou místností se vytvořilo přirozené centrum bytu. Barva kuchyňské linky je kombinací bílé a černé. Stěna za kuchyní byla zpříjemněna zelenou barvou.