Ze staré stodoly vzniklo bydlení ve skandinávském stylu

Laura Kučerová
20. Duben 2017

Realizace plna kontrastů. Ale jen těch barevných - z venku černá, uvnitř bílá. Rustikální atmosféra původního stavení byla zachována. V interiéru z vysokých stropů vyrůstají dřevěné trámy, které sahají až do nižších partií, a vytváří tak zajímavě propojenou síť, lemující okolní stěny. Na podlahu z cihel navazuje komín, který byl natřen, stejně jako již zmíněné plochy, bělostnou barvou.

 

V přízemí byla vytvořena jediná místnost, která pojme jídelnu, kuchyň, relaxační koutek a křeslo, na němž si můžete číst při teple hořícího dříví v kamínkách. Tento propojený prostor je orientován na úchvatný pohled na okolní přírodu, jež umožňují obrovská okna. Naopak francouzskými dveřmi se dostanete na terasu z masivu a posezení u ohniště.

 


„Milujeme Skandinávii a trochu jsme se inspirovali. Koupili jsme starou stodolu, protože nás nadchnul koncept záchrany trosek (www.heritagebarns.com) ..... a tady je výsledek aneb jak to vypadá, když tvoříme sami pro sebe.!“OOOOX


 

Kuchyňský kout byl pojat minimalisticky. Nenachází se zde žádné skříňky či police ve vyšších partiích. Pouze světle hnědá linka s dostatečně velikými šuplíky a závěsný systém na zdi. Kromě světlého umyvadla bylo moderní vybavení laděno do tmavých tónů.

 

V podkroví se nachází ložnice a šatna. Manželská postel je netradičně otočena k výhledu z úzkého okna. Komody z masivu, volně zavěšené oblečení na tyči a proutěné koše dodávají útulnost a vzdušnost.

 

Exteriér byl pojat jako komunikující, neoplocený prostor. Jednotlivé zóny jsou odděleny bíle kvetoucími hortenziemi v nádobách, samostatně stojící suchou zídkou z kamene, či zástěnou tvořenou polínky na podpal. Žádné trvalkové záhony. Pouze pár keřů a okrasných travin v lučním trávníku.

 

Venkovní zahrada podtrhne stavbu vystupující z terénu. Vše spolu souvisí a je v souznění s okolní přírodou. Částečně syrový a umírněný, ale také citlivě pojatý a dekorativní. Neutrální tóny, zajímavé kombinace tradičních materiálů a přesto stále přátelský – takový je skandinávský styl v podání firmy OOOOX.