Zde by vařila snad i britská královna

Pavla Kubu
3. Květen 2016

Viktoriánský styl lze charakterizovat jistou vznešeností a noblesou. Tomuto stylu bydlení dala jméno královna Viktorie a v jeho duchu zařizují své domovy nejen Angličané již zhruba od poloviny 19. století. I v současnosti se jím designéři rádi inspirují při navrhování interiérů domů i bytů. Výsledkem jsou útulné prostory, které v sobě snoubí pohodlí, tradici i moderní technologie.


Autor: Jessica Helgerson Interior Design

Lokalita: Portland, USA


Krásný starý dům v Portlandu v USA se mohl pyšnit romantickou atmosférou viktoriánského období. Prostory kuchyně ovšem byly poněkud stísněné a tmavé. Z obou stan je obklopovala prosklená veranda, takže zde nebyla žádná okna propojující interiér s exteriérem.

 

Designéři se proto rozhodli využít část verandy a začlenit ji do prostoru kuchyně. Díky tomu vznikl otevřený a vzdušný interiér propojený s jídelnou. Dříve byla kuchyně s jídelnou propojena pouze úzkým otvorem, který byl rozšířen a nyní v podstatě spojuje obě místnosti v jednu. Kontakt s exteriérem zabezpečují dveře vedoucí z jídelny do zahrady.

 

Stěny kuchyně jsou obloženy až ke stropu dlaždicemi vyrobenými místními řemeslníky. Dokonce byly navrženy speciální zakřivené kousky tak, aby dokonale pasovaly na výklenek nad kuchyňskou linkou. Prostorný kuchyňský ostrůvek, velký jídelní stůl a komfortní vintage pohovka proměnily kuchyni v místo setkávání celé rodiny.

 

Využitá paleta odstínů vytváří dojem klidu a zároveň hřejivosti. Chladné šedé tóny jsou vyváženy poctivou dřevěnou podlahou, mosaznými prvky a zlatou sametovou pohovkou. Zlatavé skleněné lustry upomínají na dávno minulé časy.