Zařizujeme koupelnu - rychle, chytře a bez zbytečných chyb

Anna Dlouha
7. Červenec 2017

Vyčistit zuby, učesat vlasy, omýt obličej, vykoupat se… Byť si to možná neuvědomujeme, strávíme v koupelnových prostorách minimálně hodinu denně, což za týden dělá 7 hodin a za měsíc více jak den. Koupelna je pro člověka vlastně jakousi oázou klidu a relaxu.

 

Není nic lepšího než si po náročném dni dopřát horkou lázeň, a znovu si tak nabít své vyčerpané JÁ. V koupelně, která však nebude plně lahodit vašemu oku, si o správném oddychu můžete nechat jen zdát. Pojďte se s námi podívat na 3 rady, které Vám objasní, co a v jaké formě volit do koupelny.

Podlaha – Samozřejmě, že vana, případně sprchový kout, a umyvadlo tvoří nedílnou součást koupelnových prostor, my to však vezmeme pěkně popořádku – jak se říká od podlahy. Přestože většinu z Vás napadne při otázce „Vhodná podlahová krytina do koupelny“ dlažba, nemusí tomu tak vždy být. Vedle ní se na trhu objevily i další varianty, při jejichž volbě neuděláte chybu.

 

  • Dřevo (teakové dřevo, termo dřevo aj.)
  • PVC
  • Vinyl
  • Korek

 

Do koupelny je důležité vybírat krytinu, která bude oplývat specifickými vlastnostmi, jako je např. voděodolnost, dlouhověkost, neklouzavost, stálost, tepelná izolovanost aj.  

Umyvadlo 

 

Protože ráno dělá den, je důležité, abychom se v brzkých ranních hodinách vyhnuli možnému stresu. Pokud ale spěcháte do školy, na obchodní schůzku či na rande není zrovna košér, když se musíte o koupelnu prát s dalšími čtyřmi spolubydlícími. Pokud jste tedy členem početné rodiny, zvažte možnost dvou umyvadel. Ranní hygiena tak půjde rychleji od ruky. Nikdy nestárnoucí klasikou jsou umyvadla zhotovená ze sanitární keramiky. Při výběru umyvadla je stěžejní

 

  • Tvar
  • Velikost (Při výběru velikosti umyvadla neplatí přímá úměra, čím větší prostory, tím větší umyvadlo, zpravidla to bývá naopak.)
  • Barva (Bílou klasikou nikdy neuděláte chybu. Pokud se však chcete vymanit se stereotypu, dbejte zvýšené pozornosti na to, aby Vám zvolený kousek ladit s celkovým rázem koupelny.)
  • Způsob umístění (Zavěšené, položené na skříňce, umyvadlo s „nožkou“. Vždy je důležité respektovat dispozice koupelny a brát v potaz Vaše další požadavky – např. velká rohová vana, pračka, sušička, stojací zrcadlo aj.)

Sprcha, či vana, to je oč tu běží 

 

Rozhodnutí, zda vanu, sprchu či obojí, nezáleží až tak na Vás, jako na dispozicích Vaší koupelny. Vana je z hlediska prostoru náročnější, svou touhu po ni však nemusíte věšet na hřebík ani v případě, že jste vlastníkem malé koupelny.

 

Zbylé vybavení totiž můžete „vyzdvihnout“, např. umyvadlo nad vanou mající s ní společný kohoutek. Oblíbeným materiálem je akrylát, případně smaltovaný plech. Obě varianty mají své výhody

  • Akrylát – příjemný na dotek, nestudí, v případě poškrábání možnost přebrousit
  • Smaltovaný plech – cenově dostupný, déle udrží vodu teplou

 

Sprchové kouty jsou z hlediska místa méně nákladné. Zašupovacími dvířky se zbavíme strasti s otevíráním do prostoru, a máme tak možnost ke sprchovému koutu něco zprava i zleva přistavit (např. pračku, zrcadlo).