Zapomeňte na nudné zdi v obýváku - máme nápady, jak na to!

Inna J. Serba
6. Leden 2018

Obývací pokoj je jednou z nejvíce využívaných místností v domácnosti. Je to místo, kam zveme hosty a setkáváme se s rodinou a přáteli. Ať už dáváte přednost výraznému stylu, nebo je váš obývák spíše oázou klidu a odpočinku, měl by být stejně jedinečný, jako vy.

 

Jednoduchým způsobem, jak dát obýváku více osobnosti a zajímavého stylu, je zaměřit se na jeho zdi. Výmalba nebo jiný dekor na zdech efektivně může celý prostor změnit a povznést a přitom vás to ani výrazně finančně nezatíží, jako kompletní rekonstrukce. Zde je několik zajímavých nápadů, co na zeď.

Zvýrazněte jednu stěnu

 

Pokud jste milovníky výrazných barev nebo vzorů, mnohem lepší, než si křiklavě vymalovat celý obývák, bude zaměřit akcent na jednu vybranou stěnu, která upoutá pozornost a stane se ústředním bodem místnosti. Zároveň však se zbytkem neutrálních stěn vás nebude rušit.

 

Kromě barvy můžete stěnu zvýraznit také vyzdvižením architektonického prvku nebo zde umístit sbírku uměleckých děl. Také můžete zkusit jednoduché vzory – jako třeba pruhy, nebo výraznou tapetu.

Vytvořte kontrast se stropem

 

Stropy bývají velice často opomíjené, přitom není vždy na škodu, dát barvu i na strop. Vše záleží na správné kombinaci barev, velikosti a světelnosti místnosti, aby nedošlo k pocitu, že vám strop padá na hlavu.

 

V rámci jedné palety barev vašeho obýváku mu zkuste dát jeden ze světlejších tónů. Důležité jsou tlumené nekřiklavé odstíny. Pokud máte nízké stropy, výběrem chladnějších odstínů modré nebo fialové docílíte efektu většího prostoru, než ve skutečnosti je. Kromě barvy můžete stropy zvýraznit také obložením nebo přiznáním trámů a podobně.

Barvy i na podlaze

 

Nebojte se vytvořit kontrast mezi stěnami také například s podlahou. Vhodně nakombinované barvy na zdi i podlaze vytvoří jednotný harmonický celek. Pokud jste milovníky čistě bílých zdí, dodat místnosti šťávu barevnou podlahou je zaručeně to pravé.  Dnes jsou moderní betonové podlahy, které pro hrátky s barvou jsou jako stvořené, můžete je pomalovat dle vlastní fantazie a dodat jim celou škálu různých vzhledů.

Přidejte texturu 

 

Tradiční způsob, jak oživit obyčejný nátěr, je dodat mu strukturu různými malířskými technikami. Dnes nalezneme v hobby marketech vše potřebné  pro domácí tvoření a návody, jak na to, jsou všude na internetu, takže ušetříte za malíře. Navíc struktura přidává i pocit většího luxusu, zejména v kombinaci s jemnou paletou odstínů a metalickými prvky. Kromě malířských technik můžete zdi i všemožně obložit, oblíbený je stále kámen nebo zajímavé dřevěné obložení.

Přidejte něco extra

 

Nejodvážnějším krokem je vytvořit na zdi něco vlastního, maximálně originálního. Můžete zkusit něco namalovat, vymyslet neobvyklou přízdobu, umístit na zeď plošně zelené čerstvé rostliny. Zajímavou technikou je například magnetický nátěr, díky kterému můžete svou zeď reálně přetvářet v čase, kdy na ní budete postupně umisťovat pomocí magnetů například fotografie z cest a různé důležité vzpomínky vašeho života. Fantazii se meze nekladou, tak vzhůru do tvoření!