Zákon pohodlného křesla: Jeden zadek se zvedne, druhý si sedne

Luci Bečková
16. Červen 2015

     Dáváte při večerním sezení a polehávání přednost pohodlí, nebo si potrpíte na design a krásu?


Křesla moderní 

 

        Tento typ dle designérů a prodejců nábytku ve světě vede. Řadíme sem křesla, která nabízejí kompromis mezi pohodlnou klasikou a moderní praktičností. Mají vysokou zádovou opěrku a často také područky. Proto se v nich můžete pohodlně dívat na televizi nebo si číst. Jejich menší rozměry umožňují snadnou manipulaci a také se díky nim vejdou i do nevelkých bytů. Potahy jsou zpravidla jednobarevné a to buď v trendových tónech, nebo v neutrálních odstínech jako je bílá, krémová, šedá nebo hnědá. Nejen díky těmto nadčasovým barvám se tedy hodí prakticky do všech interiérů.

 

Legenda mezi křesly

 

        Čtenářské křeslo či evergreen mezi sedacím nábytkem. V obou případech se jedná o křeslo ušák. Legendární fenomén se opět vrací na scénu. Usedlé a neutrální barvy střídají pestré textilie, neobvyklé vzory a kvalitní kůže.

 

        Tento designový skvost je věčným kusem nábytku, který v sobě nese symboliku trůnu. Je to privátní zóna, vymezená v daný okamžik jen pro svého uživatele. Skořápka, ve které se může skrývat před okolním světem. Návrhu skořápkového křesla předcházela myšlenka, že člověk se nemůže cítit dobře v hranatém křesle, když je sám všude zaoblený. A tak vzniklo křeslo, které dokonale kopíruje linie lidského těla. A jeho typické postranní oblouky? Zabraňují bolesti krční páteře v případě, že v křesle samou pohodlností usnete.

  

 

Křesla přírodní

 

        Kategorie pro ty, kteří nejraději lenoší ve vyplétaném houpacím křesle a pro svůj obývací pokoj si dokáží představit například nábytek z banánového listí či vodního hyacintu. Stejně tak sem lze zařadit celoučalouněná křesla, jejichž potahová látka je inspirována přírodou. Vedle potahů v různých variantách hnědé může váš interiér zdobit také křesílko doslova zasypané listím. Ideální jako doplněk dřevěného nábytku a skvělé se hodí také do zimních zahrad či na chalupy. 

 

 

        Roste volně v asijských pralesích, díky masivnímu exportu je však také v obrovském množství pěstován na plantážích. Má velmi pružné jemné dřevo a chybně bývá zaměňován s bambusem. Je řeč o ratanu, rostlině se šlahouny, které dostahují délky až 200 m.

 

        Ratanový nábytek se těší velké oblibě již od dob středověku. Při jeho výrobě se hledí na umístění. Bude-li vystaven nepříznivým změnám počasí, pak se mu ponechává kůra, která jej chrání před větrem či deštěm. Při výrobě nábytku interiérového je kůra odstraněna a dále použita k výrobě košíků či jiných drobných dekorací.

 

     

        Pokud se rozhodnete ratanový nábytek umístit na balkón, terasu či jej použít jako zahradní nábytek, zvláštně během parného léta jistě oceníte jeho vzdušnost. Přírodní rata je navíc lehký, snadno se s ním manipuluje, je odolný vůči vzdušné vlhkosti a lámání. K mnoha kladům také přidávám snadnou údržbu - postačí otření vlhkým hadříkem.

 

 

O kožený sedací nábytek se musíte starat ...

 

        … a to hned od začátku! Důležité je už samotné umístění v interiéru. Kožený nábytek by nikdy neměl být blízko topení či krbu. Jako minimální vzdálenost se uvádí půl metru, jinak kůže brzo popraská. Pozor si dávejte také na přímé sluneční paprsky, které navíc zapříčiní blednutí barvy. Pozor si dejte také na fixy, lihové tužky a lepidla. Ty z kůže nikdy nedostanete!

 

        Jednou týdně sedačku vysajte a přetřete vlhkým hadříkem. Dvakrát do roka byste si měli nechat záležet na pečlivé údržbě a provést impregnaci. Péči rozhodně nepodceňujte – kůže pak vydrží dlouhá léta jako nová.

 

 

Gauč pro zdravý spánek

 

        Nevíte, na co si při výběru dávat pozor? Především byste neměli spát na té části, kde večer sedíte u televize nebo popíjíte s návštěvou čaj. Sedačky vhodné na spaní proto zpravidla nebývají rozkládací, ale překlápěcí. Matrace tedy přes den zůstává uklizená a používáte ji pouze po samotném rozložení. 

 

        Samozřejmostí by měl být lamelový rošt a odpovídající matrace. Platí zde stejné pravidlo jako pro klasická lůžka. Matrace by měla v celé své velikosti korespondovat s roštem tak, aby při ležení na zádech byl zachován fyziologický tvar páteře a při ležení na boku byla páteř v rovině.

 

 

Pár základních rad na závěr

  • výška pohovky by měla umožnit, abychom se celou plochou chodidla dotýkali podlahy
  • žádná svalová skupina těla nesmí při sezení na pohovce trpět nadměrným napětím či naopak přílišným ochabnutím
  • volte snímatelný potah - zašpinění pohovky různými typy skvrn je nejen možné, ale velmi pravděpodobné

 

        V přítomnosti návštěvy se snažíme sedět zdravě a způsobně. Jakmile však odejdou, rádi se povalujeme a lenošíme. Pohovka tedy musí něco vydržet!