Zahradní domek pro spisovatele

Ondřej Bělica
17. Březen 2018

Tento malý dům byl postaven jako zahradní domek pro manželský pár profeionálních spisovatelů. Nachází se uprostřed vilové čtvrti na okraji norského hlavního města Oslo. Jedná se o takzvaný apendix ke stávajícímu rodinému domu partnerů.

 

Klienti si přáli vytvořit místo, kde by se mohli uchýlit a vymanit se z každodenní, chaotické reailty. Zkrátka prostor, ve kterém najdou klid, inspiraci a nerušené soustředění tolik potřebné k literární tvorbě. Dalším kritériem, byla náladová asociace, která by připomínala prostředí západo-norské krajiny, odkud oba pocházejí. A to i navzdory tomu, že se vytipované místo pro stavbu nachází na severním svahu s výhledem směrem k parkovišti a vlakovému nádraží. Finálním záměrem JVA architektů, byl návrh, který bude fungovat jako alterniva k typu venkovské chaty.

 

Nechte na sebe působit místo, ve kterém není o fantazii nouze!

Nepravidelný tvar domku napovídá o zajímavých příbězích, které se v něm odehrávají.

Projekt je situován na okraji severního svahu směrem k ne příliš vlídnému a malebnému okolí. Vizuální bariéru zde tvoří husté křoviny a stromy.

 

Pro maximalizaci výhledu a osvětlení je celá severně orientovaná fasáda vyplněna čirou skleněnou tabulí. Poskytuje tak ideální světelné podmínky pro tvůrčí a pracovní činnost

Klíčovým elementem tohoto konceptu je nerušený výhled do exteriéru. Z tohoto důvodu je stůl vyroben ze skla. Společně s velkým oknem tak tvoří homogenní kompozici, která navíc přirozeně odráží venkovní zeleň a vnáší jí tak přímo dovnitř. Jednoduše řečeno, přímo pod nos.

Další žádostí ze strany klientů, bylo také místo pro relaxaci a čtení knih. Prostor pro relaxaci se nachází v mezipatře, kde se snadno dostanete po schodech, které zároveň slouží jako úložné police. Mezipodesta je pokryta matrací potaženou kůží dlouhosrstých ovcích. Křeslo ke čtení má také své vlastní okénko, které nabízí pohled do zahrady.