Zahradní architektura trochu jinak

Magdaléna Nečasová
25. Červen 2015

Znáte ten pocit, když je léto v plném proudu a Vás už nenapadá žádný jiný možný způsob, jak se zchladit? Po přečtení tohoto článku a pohledu na shíh se Vám zaručeně aspoň na chvíli od vysokých teplot uleví.


Ne vždy se umělečtí designéři zaměřují pouze na lidská obydlí. Velkou výzvou je tvorba útočišť pro všechny druhy zvířat. V tomto případě pro ptactvo - konkrétně pro vrabce.

Ryan Bruxvoort rozšířil okruhy své designové tvorby a v zimě začal pracovat na svém projektu "zahradního úkrytu" pro vrabce. 

Ve snaze vytvořit pro vrabce ten co možná nejvhodnější dům, musel Ryan Bruxvoort zpracovat velké množství návrhů a myšlenek. Jeho cílem bylo vytvořit jedinečný produkt, který s názvem "afinita" bude představovat velmi blízký vztah architektury k přírodě

Bruxvoort uveřejnil k projektu následující prohlášení, ve kterém zmiňuje, co přesně vedlo jeho návrh od začátku procesu až do konce
"Mým cílem bylo vytvořit útočiště, které bude v dokonalém souladu s životním prostředím a zároveň bude velmi atraktivní pro vrabce, kteří jej budou během zimních měsíců obývat. Přál jsem si dosáhnout takové konečné formy, která pro vrabce bude představovat klidný, přesto pečlivě vytvořený úkryt a myslím, že se mi to podařilo. Vytvořil jsem jemný a křehký vzhled útočiště, které svou lehkostí, ale i kvalitou reflektuje samotný život a povahu vrabců."

Na počátku složitého výrobního procesu stály dva kusy pevných javorových desek. Dřevěné panely prošly mnoha fázemi zpracování, aby mohla být umožněna proměna do požadovaného závěrečného tavru a rozměru.

To vše vyžadovalo 65 precizně střižených dřevěných pásků, které společně tvoří celkový rámec útvaru. Dalších 24 malých dřevěných kousků bylo vylepeno podél vnitřní části miniaturního bydliště, čímž bylo umožněno propojit s konstrukcí dvě boční stěny důležité stěny.

"Stříbrné" prvky jako jsou šroubky a závěsná táhla byly pečlivě vybrány pro montáž i zavěšení na strom. Důvodem byla skutečnost, že barva skvěle doplňuje odstín čirého javoru.
Na závěr byly na vnější stranu připevněny ještě další dva svislé dřevěné pásy, které definitivně zpevnily a posílily celou konstrukci a zároveň obohatily celkový vizuální dojem.

Organický tvar umožňuje miniaturnímu domku skvěle zapadnout do charakteristického rázu krajiny - lesa a nenarušit tak svým vzhledem životní prostředí.

Stříbrné šrouby výrazně demonstrují skutečnost vysoké pevnosti konstrukce a zároveň tak utváří rozjasňující a pestrý vzhled obydlí.

Tento organický tvar s sebou přináší hned několik opravdu ocenitelných výhod. Tou největší z nich je spádovost střechy. Svým postavením a sklonem je zajištěn pravidelný odtok sněhu nebo možných dešťů.

Na této fotografii můžete vidět detail zadní části obydlí. Jsou zde velmi dobře rozpoznatelné jednotlivé strukturální prvky konstrukce.