Zahrada těsně pod nebem

Dita Pfeferová
17. Leden 2017

Realizace střešních zahrad již pronikly i do České republiky. Zahrada na střeše je dle mého názoru tím nejlepším využitím střešního prostoru domu, nejen díky jejím ekologickým výhodám a prvkům, které dokáží snížit energetickou náročnost bytu. Střešní zahradou můžete rozšířit obytnou plochu domu, což je zvláště lákavé, pokud v okolí domu nemáte pro klasickou „pozemní“ zahradu dost prostoru. Navíc zahrada na střeše je a vždy bude něčím netypickým, exkluzivním a půvabně rozjasňujícím nevšednost všedních dnů.

 

Výhod střešní zahrady je hned několik. Mimo její tepelné izolační schopnosti také částečně dokáže pohlcovat zvuk z okolí, například ulic, zvlhčuje okolní vzduch, zachycuje prach i srážkovou vodu. Bohužel realizace zahrady na střeše s sebou nese i několik nevýhod. Oproti zahradě okolo domu je zde nutná větší investice jak při budování, tak i údržbě zahrady. Je také nutné brát ohled na konstrukci domu a nosnost střechy, proto je ideální střešní zahradu plánovat spolu s výstavbou domu. Pokud se nechystáte zřídit na střeše i samozavlažovací systém, je vhodné věnovat velkou pozornost i druhům rostlin, kterými zahradu osadíte. Ale není třeba se bát: i mnoho půvabných rostlin je schopno žít i v podmínkách střešní zahrady. Například levandule, astry, kopretiny nebo popínavý břečťan a zimolez. Z dřevin jsou to potom třeba akáty, ruj nebo i jalovec. Rostliny mohou přirozeně vyplnit plochu vaší zahrady, využívat příhodných podmínek pro svůj život a díky tomu zahradu po celý rok zvelebovat.

 

Nicméně je nutné předeslat, že vytvořit takový prostor není úlohou pro domácí kutily. Vzhledem k mnoha požadavkům a podmínkám, které jeho realizaci provázejí, je vhodné návrh i budování svěřit odborníkům. Například z Atelieru Flera, z jehož rukou pochází i tato „zelená střecha“.